313 Saphiera jan 2011

Vandaag nog even bij Saphiera geweest. De bench kon terug. Ze kende ons nog maar was wel wat in de war of ze weer mee moest of niet. Vragend bleef ze Jorien aankijken die haar met succes geruststelde. Zeg nou zelf, beter kan toch niet?

314 Flash Splash

Van een lieve vriendin (3x raden wie) kregen de katjes een waterfontein. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik een Flash heb. Een Flash die alles sloopt en alles te leuk vindt. Wat ik niet allemaal al heb moeten wegdoen of aanpassen sinds zij in huis is. Het is ongelooflijk. En we waren al jaren redelijk bengaalproof voor ze kwam.

Ik liet de fontein 2 minuten alleen met Flash. Toen ik weer terugkwam bromde de fontein. Het water was er uit! De pomp liep droog! En oh eh.. mijn keukenvloer had een liter of 4 water te verwerken gekregen…

Dit is wat er gebeurde toen ik de fontein nogmaals vulde, deze keer voorbereid met handdoek en daarna dienblad eronder:

Misschien leert ze nog wat van Pixie. Die spettert alleen maar, zoals het hoort. En oja, het was de bedoeling dat ze er uit drinken toch? Zucht.

315 Flash haar verrassing

Voor degenen die het gemist hebben. Tino is een tijdje hier geweest. Het was de bedoeling dat hij langer zou blijven maar de arme jongen kwijnde weg van heimwee.

Die Tino!!!! De ‘ouwe’ snoeperd!

3 weken geleden was ik tijdelijk Flash kwijt. Ik had Tino in zijn kamer eten gegeven en geknuft. Ik trek de deur weer achter me dicht. Niets aan de hand. Maar toen… een uurtje of 2 later, realiseerde ik me dat het wel opeens verdacht stil was in huis. Waar was Flash? Zoeken zoeken zoeken. Even bij Tino kijken… Eh, waar was Tino? Normaal gezien kwam hij altijd op me af blij met wat extra aandacht.

Neeeeeeeeeee!!!!! Daar was Tino, daar was Flash! De een op de ander! Maar Flash was nog helemaal nooit krols geweest? Maar Flash vertoonde nu toch ook nog geen krolsheid? Nou, 2 dagen later wel! Toen begon ze met roepen hoor.

De HCM screen heb ik als een haas geregeld want na de gebeurtenis bij N. wist ik dat dit wel eens serieus kon zijn. Flash is erg van karakter veranderd in de afgelopen 3 weken en het was me al snel duidelijk dat het niet alleen serieus kon zijn maar het waarschijnlijk ook gewoon zo is.

Oordeel zelf:

Mijn buikgevoel zegt me dat dit geen opkomende volgende krolsheid is…
Tegen de tijd dat de kittens komen, zal ze een jaar zijn. Iets te vroeg naar mijn streven maar enfin… het komt wel goed.

En Pix? Die gaat krolsheid in krolsheid uit op het moment. Ik kijk het even aan met haar, maar niet te lang. Deze uitputtingsslag wil ik haar niet nog maanden aan doen…

318 Nest 2011

Om een uur of 2 gistermiddag begon Flash heel voorzichtig met de aankomende bevalling. Ik zat net met Jem zijn Duits te doen. We hadden nog minimaal 2 uur Duitse woordjes voor de boeg en een megaproefwerk de volgende dag, dus Jem kreeg het beetje benauwd. “Ja maar, moet je dan niet Flash naar boven brengen? Moet je dan naar de slaapkamer met haar?” Nee hoor. Dat hoefde nog niet. 🙂

Om een uur of 5 werd het serieuzer en ben ik met haar naar boven vertrokken. Op mijn bed heeft ze tot een uur of 9 behoorlijke weeën gehad. Rond die tijd kwam ons huis weer tot leven, er werd gekookt, heen en weer gedrenteld door andere katten en Flash besloot dat het genoeg was. Ze stopte gewoon. Rond 12 uur ‘s nachts maakte ik me op voor een wellicht lange nacht. Het huis was weer in rust. Tim kwam me instoppen maar dat was niet nodig. De dozen, de werpkist, de mandjes allemaal voor niets. Flash koos de wasmand en kreeg persweeën. Het eerste kitten lag er een uur later zonder dat ik het geboren heb zien worden. Ik zat er wel bij maar Flash lag er helemaal overheen gebogen. Nummer 2 idem. Alleen nummer 3 heb ik geboren zien worden. Alle 3 binnen een half uur.

Een vlekkeloze bevalling met geboortegewichten van 94, 96 en 98 gram. Ik vermoed 2 katers en 1 poes. Maar dat was van alleen heel snel spieken in het halfdonker.

Een paar foto’s zet ik hier. Betere zullen nog wel volgen. Voorlopig mag ik alleen kijken en verder niets van mamma.

321 Vliegen

Je ziet wel eens bengalen op het dashboard van een auto rustig zitten, maar deze slaat alles. Geweldig! En dan aan het einde toch nog een opgelucht praatje met de baas. 🙂 Gelukkig geen applaus, dat scheelt weer.
PS: Jullie snappen, dit is niet mijn filmpje. 🙂

323 Grote vriendin

Flash en de kittens liggen in onze slaapkamer met de deur dicht voor de rust. Pixie heeft het moeilijk. Ze mist haar grote vriendin. Maar wanneer die grote vriendin dan weer even komt buurten, ruikt die niet meer naar haar grote vriendin. Het is grommen, grauwen en blazen. Ik heb nog niet veel katjes gehad die zo vervaarlijk kunnen kijken. En Flash de grote vriendin in kwestie? Die snapt er niets van.

Ik had verwacht dat Flash nu ze kittens heeft wel eens heel beschermend en agressief zou kunnen reageren, maar daar is geen sprake van. Uiteraard heb ik noch Zahra noch Pix bij de kittens gelaten. Die stap komt later wel. We zullen zien hoe dat dan weer gaat verlopen.

325 Speeltuin

Mamma besloot haar kinderen mee te nemen naar de speeltuin. Dat klinkt leuker dan het was.

De slaapkamerdeur staat al een aantal dagen de hele dag open. Dat ging prima. Katten kwamen al dan niet grommend op bezoek maar Flash vond het wel best. Zelf kwam ze regelmatig even beneden buurten.

Vanmiddag was er een kitten weg! Flash was nergens te bekennen. Toen ik haar riep, kwam ze van boven. Samen met Jem hebben we de slaapkamer afgezocht en boven afgezocht. Niets. Boven is de kattenkamer waar iedereen graag slaapt en speelt. Deze is compleet ingericht puur en alleen voor de katjes.

We hoorden niets, we zagen niets. Ik kreeg stiekem al schrikbeelden van wat een andere fokker met een kitten had meegemaakt. Moeder die een eigen kitten van 4 weken de kop afbeet. Uiteindelijk kwam Flash kitten 2 halen en zijn we haar gevolgd. Ze ging linea recta naar de reisbench in de bench van de kattenkamer. Kitten nr 3 was ze vergeten en die zat op een gegeven moment heel zielig te piepen dat ze zo alleen was. Daarmee hebben we haar maar even geholpen, behalve dat ze Zahra tegenkwam onderweg. Ik kan je vertellen, met een kitten in je bek en dan een boze geschrokken Zahra tegenkomen is geen pretje!

Enfin, alles ligt weer. In een veel te kleine reisbench, dat dan weer wel. Maarja, zelf gekozen. Ken-ik-er-wat-an-doen. Voorlopig maar even met de kamerdeur dicht want die andere 2 snappen er niets van en zijn in staat de toegang voor Flash naar binnen te versperren omdat het ook hun kamer is. En laten we dat nou maar even niet uitlokken.

326 PK-Def nachtmerrie

Gisteren hebben N. en ik afschuwelijk bericht gekregen van UC Davis, research University of California.
Citaat:

PK DEFICIENCY results for Valentino de Baracoa (CAT36351):

K/K – 2 copies of PK deficiency, cat is or will be affected. Severity of symptoms cannot be predicted

Onze lieve, gekke, geweldige Tino is dus PK-Def lijder en zal hieraan doodgaan. Hij is nu heel gelukkig en fit, maar zelfs castratie kan een ‘aanval’ veroorzaken die hem fataal kan worden.
We weten ons op dit moment nog niet echt geen raad met dit nieuws. Voor N. is het dubbelzuur. Tino woont bij haar. Ze kan en wil er niet aan denken dat Tino ziek wordt en veel te vroeg dood gaat. De liefste en meest zorgzame pappabengaal, het speelmaatje van Jarah, de hartsvriend van Fulani en Kawan, het surrogaatkindje van Panna, het stoeimaatje van Zinne, haar schootverwarmer, haar knuffelbeer, haar kletsmaatje…

Tot grote opluchting van N. en mij zijn de poezen die nu een nestje hebben van Tino alle drie negatief, geen PK-Def genen. De kittens zijn dus wel drager, maar geen lijder. Dragers worden NIET ziek, hebben nergens last van en zullen een normaal gezond leven hebben als ieder ander kitten. Dat is in ieder geval iets. Godzijdank is de dekking 6 weken terug met Pix (PK-Def draagster, wat ik toen ook nog niet wist) niet gelukt. Soms kan je ook een beetje mazzel hebben… ofzo…

Tino gaat nu nog meer verwend worden dan hij al was en mag de rest van zijn leven bij zijn katten-en hondenvriendjes en N. blijven wonen..

UC Davis heeft gevraagd samples op te sturen van Tino’s ouders, die minimaal drager moeten zijn en dat gaan zijn fokkers zsm doen. Van onze Tino’s kittens die dragers zouden moeten zijn, krijgen ze ook samples. Hiermee kunnen ze de DNA-test mogelijk officieel valideren voor de bengaal waardoor hopelijk nog veel meer fokkers het DNA van hun bengalen gaan laten testen. Het is wel een zure manier om aan geschiedenis mee te schrijven maar waar we kunnen helpen doen we dat natuurlijk.

PK-Def (Pyruvate kinase (PK) deficiency) heeft niets te maken met PKD (Polycystic Kidney Disease). Het is een bloedziekte, en verschijnselen worden heel vaak aangezien voor FIP. Ik durf te wedden dat er heel veel katten met het label FIP zijn gestorven terwijl het PK-Def was.

Wil je meer lezen, info over PK-Def:
Nederlandstalig
Engelstalig

327 Typisch

Het is wel weer typisch dat dit één van mijn katjes moet overkomen. Ik heb nogal wat pech gehad met fokken. Misschien is het niet voor me weggelegd? Jaren geleden was ik één van de eerste bengalenfokkers met giardia in een kat. Nu is het helaas de normaalste zaak van de wereld. Een paar maanden geleden moest ik weer eens samen met een paar anderen de kop afbijten met T. foetus (+ weer giardia en nog een andere parasiet). Ik heb 2 katten met blaasgruis gehad, onvruchtbare katten, onvruchtbaar nageslacht, baarmoederonsteking, schijndrachten, (on)prettig gestoorde katten, een blind wordende kat, een andere kat die scheel werd, een kitten dat haar heupkop brak, een mentaal debiel (maar oh zo lief!) kitten, vergiftigde kittens door een (dom dom dom eigen fout) vergeten dood plantje, een kat die werkelijk waar alles onderpieste, alles wat ik nu nog vergeten ben te melden en nu dit weer. Een PK-Def drager èn een PK-Def lijder notabene. De eerst bekende bengaallijder in Nederland. En zoveel katten heb ik echt niet gehad hoor! En zoveel nestjes heb ik niet gefokt!

Nu is het wel zo dat hoe meer je test, hoe meer je te weten komt en hoe meer ook blijkt wat je in je katten hebt. Je kunt ook je kop in het zand steken en gewoon doorgaan. Of katten waarmee iets misgaat laten helpen, herplaatsen en er verder niet meer over nadenken. Of nest na nest fokken en alle ellende van je kittenkopers voor lief nemen. Geen testen doen, niet willen achterhalen wat een oorzaak kan zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Ik probeer mijn best te doen, ik probeer in alle macht te achterhalen wat er misschien wel of niet fout kan zitten. De gevolgen moge duidelijk zijn.

Ik heb laatst eens uitgerekend wat ik aan katten heb weggegeven of voor een lagere prijs verkocht en wat ik zelf heb gekocht. Ik vraag geen geld voor een goed huis bij katten waar er echt wat mis is en door omstandigheden hier niet meer kunnen blijven. Van de 7 kittens hier eerder geboren, is er maar 1 normaal verkocht. 1 werd doodgeboren, een ander leefde maar een paar dagen. De rest is of voor een lagere prijs gegaan of toen ze wat ouder waren door omstandigheden weggegeven. Van de 6 gekochte katten, lijkt er nu maar 1 echt gezond. Zahra heeft een zeer lastig karakter en we hebben samen een lange weg afgelegd. Bij haar 1e nest is ze op het randje na gestorven omdat giarda nog volkomen onbekend was. Na haar 2e nest waarbij haar bevalling vreselijk was, kreeg ze een baarmoederontsteking en heb ik haar laten helpen. Ishoe uit het nest 2004 was debiel, kreeg blaasgruis en werd na jaren hier te zijn geweest ongelukkig en is gratis verhuisd. Felice uit het nest 2005 was de enige overlever van 3, maar had het karakter van haar moeder. Oftewel, niets mee te beginnen en nog onvruchtbaar ook. Ook weggegeven. Pebbles was mijn gekochte 2e fokkatje, onvruchtbaar, weggegeven en ze leeft helaas niet meer. Jazzmin, gekocht voor de fok werd scheel maar gelukkig heb ik met haar fokster een prima regeling kunnen treffen. Saphiera heb ik dan weliswaar niet gekocht maar wel heel veel geld en tijd aan besteed. Zij is ook gratis weggegaan. En dan heb ik het nog niet eens over alle medische kosten van alle katten bij elkaar puur door pech.

PK-Def is pas sinds kort testbaar voor bengalen, dus van niemand is het opzet geweest. Pixie, aangeschafte fokkat nr 4, blijkt PK-Def draagster, wel bruikbaar maar met beleid. Tino, gekochte fokkater, is PK-Def lijder en niet meer bruikbaar. Zijn kittens zijn allemaal dragers. In principe ook bruikbaar als fokkat maar weer met beleid. En vind maar eens de juiste personen dan.

Ik vind het niet grappig meer! Ik ga me nog maar eens beraden. Ik wil marble fokken. Voor marble fokken heb je marble ouders nodig. Ik heb geen (bruikbare) marble kater meer. Er zijn naar mijn weten geen geschikte marble katers voor buitendekkingen beschikbaar. Ik kan voor een spotted buitendekking (hoppa, weer “kassa” inclusief de mogelijk opgelegde voorwaarden voor het nageslacht!) gaan met een marble dragende kater. Ze zijn niet talrijk, maar ze zijn er wel. En zijn ze wel PK-Def vrij? Zijn ze HCM gescreened? Dragen ze niet ook T. foetus met zich mee? En dan nog heb ik weer geen volledig marble nest. Nog afgezien van het feit dat je bij zo’n spotted kater vaak maar moet afwachten hoe zijn marble genen qua patroon vererven. Ik wilde een eigen marble kater zonder opgelegde voorwaarden voor zijn nageslacht. Ik wilde zelf kunnen besluiten wat ik met zijn kittens doe. Ik wilde een kater waarmee ik zelf buitendekkingen kon gaan geven aan in mijn ogen daarvoor geschikte poezen. Niet om daar zo veel geld aan te verdienen, maar om de genenpoel en de marblepoel te verbreden. Om een weloverdacht aandeel in de juiste marble fokkerij te kunnen betekenen. Om hier in Nederland eens te laten zien wat marble fokken is i.p.v. de marbles die nu per ongeluk geboren worden bij spotted fokkers met marble dragers. Selecteren op patroon, op type indien mogelijk, op gezondheid en gewoon retemooie marble katten fokken.

En wat had ik een mazzel dat ik N. leerde kennen en zij mijn passie deelde. Dat we samen het eens waren over gezondheidstesten, ideeën over de manier van een open kater zo gelukkig mogelijk houden, dat we konden bomen over wat we wel en wat niet wilden. Wat een mazzel dat we samen een kater konden aanschaffen die bij haar mocht wonen. Mijn rug kan geen extra schoonmaakwerk aan dat een open kater met zich meebrengt. Is het nu echt zo veel wat ik wil, wat ik vraag en welke eisen ik stel? Is het nu echt zo dat het alleen maar zo moeilijk kan gaan? Moet ik nu weer mijn kop in de wind gooien en doormodderen?

Wat ik al zei: Ik vind het niet grappig meer! Ik ga me nog maar eens beraden. De lol is eigenlijk wel weer behoorlijk af. Laten we hopen dat na een boel nachtjes slapen ik er wellicht toch weer anders over na kan denken en wat minder cynisch ben.

328 Altijd hetzelfde

Het is altijd hetzelfde. Ik moet wat doen en denk: “Ik eerst ga nog even bij de kittens kijken”. Vervolgens zit ik er gewoon weer dik een uur alleen maar te kijken met een grote glimlach op mijn gezicht. Een fotobom (© N.) zegt meer dan woorden :

329 Achter de bank

Vandaag is het hele grut, na een paar dagen in de bench beneden te zijn geweest, door Flash achter de bank verhuisd. Dat is natuurlijk veel veiliger dan een speciaal ingerichte bench waar je als mamma in en uit kan lopen.
Achter de bank blijft het natuurlijk niet. Het waggelt alle kanten op, doet pogingen tot rennen, en leert dat niet alle katjes zo lief als mamma zijn. Vooral niet als ze vervaarlijk naar je grommen.

330 PK-Def roddelen

De kittens zijn nu 5 weken oud. Ze zijn beschikbaar. Voor 1 van hen zou ik het heel fijn vinden als ze in vertrouwde handen voor de fok zal worden gebruikt. Onder specifieke contractuele voorwaarden voor haar, voor haar toekomstige katerpartner en voor haar nageslacht. Omdat er nogal wat discussie is ontstaan onder fokkers, blijkbaar, volgt hier een uitleg hoe en waarom. Deels overgenomen uit ons bengalenforum van een discussie die N. met name heeft geschreven en waar ik na veel denken, praten en nachtjes slapen volledig achter sta.

Inmiddels heeft een deel van de emoties plaats gemaakt voor ratio. Ja, Tino heeft PK-Deficiency, ja hij heeft 2 verrotte PK-Def genen en is lijder. Hij kan daar heel erg ziek van worden en dat betekent dat we hem in moet laten slapen. Maar ik lees en hoor steeds meer verhalen van katten met PK-Def die toch nog wel eens vrij oud kunnen worden. Het is wel zaak stress te vermijden, dus voor Tino geen shows en logeerpartijen. Hij raakt gelukkig totaal niet gestrest van de kittens die bij N. zijn, in tegendeel, hij geniet echt van ze. Hij kan heel goed opschieten met de honden en de katten.

Foktechnisch gezien is dit een erg ‘simpele’ ziekte. Dragers (en vrije katten uiteraard) hebben nergens last van en dankzij de makkelijke en eenmalige DNA-test is het heel eenvoudig te voorkomen om lijders te fokken. Wat dat betreft is PK-Def een peulenschil vergeleken bij HCM.

Uit de combinaties

 • drager x drager
  krijg je 25% lijders

  1. drager x lijder krijg je 50% lijders.

 1. Die combinaties maak je dus niet.

 • lijder x vrij krijg je 100% dragers
  maar die zijn dus niet ziek.
 • drager x vrij krijg je 50% dragers en 50% vrij
  en die zijn dus ook niet ziek

Het is dus mogelijk om lijders te voorkomen en het aantal dragers steeds meer terug te dringen, zonder dat je katten onnodig hoeft uit te sluiten van de fok. Het uitsluiten van (te)veel katten is gezien het huidige inteeltcoëfficient en de aanwezige, en genetisch gezien veel ingewikkelder, ziektes niet verstandig. Inteelt heeft een negatieve invloed op de weerstand en geeft recessieve en polygene aandoeningen een veel grotere kans de kop op te steken.

Het is van het allergrootste belang de genenpoel zo breed mogelijk te houden. Niet teveel en/of herhaald intelen (‘lijnteelt’ is ook inteelt), individuele katten niet te vaak inzetten en vooral niet OVERselecteren. Het ras heeft al te kampen met genoeg genetisch gezien complexere ziektes, dus het onnodig versmallen van de genenpoel door het uitsluiten van PK-Def dragers heeft veel meer na- dan voordelen. Dus nogmaals mijn oproep aan alle fokkers: alsjeblieft sluit PK-Def dragers NIET klakkeloos uit van de fok, maar test en combineer met een PK-Def vrije kat. Op PK-Def is makkelijk te testen, eenmalig, voor een schijntje vergeleken bij de meeste andere testen/screenings.

De enige reden waarom we nog niet weten hoe groot het probleem werkelijk is, is omdat er pas recent op getest wordt.

Irene van Batifoleurs heeft ondertussen ook uitgebreid stamboom onderzoek gedaan van de nu bekende dragers. Quote Irene: “Dan komt je toch achter iets heel vervelends. Er zijn in al die lijnen maar 2 Abessijnen en 2 Ocicats terug te vinden. Waarvan alle huidige dragers 1 Abbessijn zeker gemeen hebben en deze Abessijn is in 1987 geboren en door Gogees gebruikt. In de tijd was men niet op de hoogte van PK-Def in Abessijnen (dat was pas in 1993 bekend). Nu komt het vervelende van het hele verhaal, deze kat komt in alle lijnen van bengalen voor, soms moet je meer dan 20 generaties terugzoeken, maar hij zit erin.” Einde quote.

Dankzij de DNA-test kun je zelfs lijders inzetten voor de fok als je de lijder combineert met een vrije kat. Een poes die PK-Def lijder is zou ik persoonlijk niet inzetten, de kans is mij te groot dat de dracht de ziekte laat opvlammen. Maar een kater die verder gezond en fit is, hoeft niet ziek te worden van dekken. Kijk maar naar Tino. Natuurlijk moet dit met beleid gebeuren want alle kittens zullen drager zijn, wat niet ideaal is. Maar zeker bij een kater uit lijnen die (iig een aantal generaties) bewezen vrij zijn van HCM en andere erfelijke ziektes, en dan niet alleen als 1- of 2- jarige maar uit ouders/grootouders/ooms/tantes die al ouder en nog steeds in goede gezondheid zijn, en qua uiterlijk ook echt bijdragen aan jouw fokdoelen… Eigenlijk is het doodzonde om die niet in te zetten alleen om een ziekte die zo makkelijk te voorkomen is als PK-Def.

Kijk maar naar bv de Berner Sennen, toen 30 (?) jaar geleden HD werd ontdekt, zijn ALLE Berner Sennens met HD uitgesloten van de fok. 10 jaar later kampten de honden met zoveel gezondheidsproblemen dat de gemiddelde leeftijd gedaald was naar 4 jaar! Dit kwam door de extreem vesmalde genenpoel waardoor andere erfelijke aandoeningen de kop op staken.

Want echt, er zijn in NL (en andere landen) maar heel weinig lijnen die een aantal generaties bewezen vrij zijn van HCM of andere erfelijke ziektes. Bij het zoeken naar fokdieren heb ik dit als belangrijk criterium gebruikt. Bij Tino hebben we de lijnen heel grondig uitgeplozen en gekeken naar hoe oud de ouders (en generaties verder weg) zijn bij de negatieve HCM-screenings.

En ja, nu zijn we tegen een ander probleem aangelopen. Dat is mooi k*t als je zo je best doet en gezondheid voorop zet. Het voelt heel oneerlijk. Maar we dealen ermee en gaan niet in paniek beslissingen nemen.

Natuurlijk gaan de fokkittens van Tino alleen naar fokkers die verantwoordelijk fokken. Sowieso, want ik ben kritisch maar nu met de extra contractuele voorwaarden dat de kater/poes waarmee het kitten gecombineerd wordt vrij van PK-Def moet zijn. Dan is er niets aan de hand. Ja, van die kittens zal 50% drager zijn maar die zijn dus NIET ziek. De kittens die vervolgens weer voor de fok gebruikt zullen worden, dienen getest te worden zodat je weet of je met een PK-Def drager te maken hebt of niet. En bij hen die drager blijken, is de hele riedel aan eerder vermelde voorwaarden ook weer van toepassing. Dit is allemaal contractueel vastgelegd en wordt allemaal mondeling nogmaals uitvoerig uitgelegd. Ik heb geen geheimen, men weet van te voren precies waar men aan toe is.
Eenieder die nu nog vragen heeft, mail me, bel me, ik sta je graag persoonlijk te woord. Het geroddel achter mijn rug om, daar heb ik echter geen zin in!
Ben je zelf fokker en heb je een uitgesproken oordeel over mij? Dat mag, maar test eerst even je eigen katten op deze ziekte en oordeel dan nog eens. Het is wel heel makkelijk moord en brand te schreeuwen maar ondertussen niet te weten (of te willen weten) of jij misschien ook wel (met) dragers fokt. Of nog erger, lijders fokt! Want 1 ding staat als een paal boven water: ik kan met een gerust hart zeggen dat ik geen lijders fok. Wat weer een hoop tranen, verdriet en ellende bij mijn kittenkopers kan schelen.
Edit sept. 2011: Nav onze berichten zijn er wereldwijd veel fokkers gaan testen. Het percentage dragers liegt er niet om helaas. Ook het aantal positief geteste katten is helaas behoorlijk gestegen. Tino zal niet meer gebruikt worden. Nog meer 100% dragers fokken, terwijl er al zo veel zijn, lijkt ons niet aan het ras bijdragen. Er zullen in de toekomst nog veel meer dragers geboren worden om de genenpoel te behouden

331 Kabbelen

Hier kabbelt ondanks alle consternaties alles rustig verder. De kittens hebben er maling aan. Ze zijn druk bezig met het leven leren. Eten, plassen, spelen, klimmen, verkennen, groeien en slapen. Flash heeft ondertussen eigentandig bijna alle snorharen bij haar kroost afgebeten. De kleintjes zijn haar iets te ondernemend en zo hoopt ze dat ze wat minder ver durven. Helaas voor haar was het een zinloze actie. Het zijn en blijven bengaaltjes! Ons machtig mooie katertje heeft, voor wanneer hij groot is, een fantastisch huis gevonden. Er wordt door zijn aanstaande personeel hard gebrainstormd op een passende naam.
Poesje 1 en poesje 2 zijn nog beschikbaar. Poesje 1 wat meer op zichzelf, poesje 2 een 2e Flash. En alle 3 zo lief, zo sociaal, zo nieuwsgierig en al best een beetje zo stout. Het is fijn weer van die kleintjes in huis te hebben!


Filmpje van zijn aanstaande personeel


Poesje 2


Poesje 1

>
Poesje 1


Poesje 1


Poesje 2


Katertje


Katertje

333 Sloddervos

Probeer je huis maar eens schoon en opgeruimd te houden met een nest kittens dat overal loopt. De kattenbakjes heb ik nog een beetje verdekt kunnen opstellen, maar er zit houtgrit in en dat loopt iedereen overal uit. Het is fantastisch grit hoor, daar niet van. Het ruikt niet, het gaat niet ruiken, je kan het door de wc spoelen en het is veilig voor beginnende eters die hun bekkie per abuis vol grit vullen. Maar verdorie, de vlokjes liggen al snel overal.

En dan heb ik nog een lading speeltjes die ik wel probeer op te ruimen maar voordat ik aan het laatste speeltje ben, zijn de eerste al weer tevoorschijn getrokken. Een plafondhoge krabpaal prijkt prominent in mijn woonkamer. Niet omdat ik nu zo trots op dat ding ben, maar wanneer ik mijn meubels heel wil houden is hij wel erg handig. Ook zitten bengalen graag zo hoog mogelijk. Ik hoef dan echt niet met een ‘lullig’ paaltje van een cm of 50 aan te komen.

Op mijn stoelen ligt altijd wel ergens een kat. Een kat die verhaart bij voorkeur. Mijn bank is bedekt met een grote doek om het zeil wat daar weer onder ligt, te verhullen. Een zeil voor degenen die zich in een krolse periode of zeer jeugdige periode eventueel nog wel eens kunnen vergissen. Er staan nu op diverse strategische plekken voerbakjes voor hele kleine katjes, voor katjes die te gefrustreerd zijn om te eten, voor katjes die geen tijd hebben om te eten en voor katjes die geconditioneerd worden met –hele kleine katjes beneden? onbeperkt lekker eten!-.

Bezoek ontvang ik deze dagen op mijn sokken. Ik heb een hele lading aan prachtige modieuze puntlaarzen die ik zeer graag draag. Ik klos ermee heen en weer over onze houten vloer, geen enkel probleem. Nu alleen sjezen er kittens op je af zodra je een voet op de vloer zet. En hoe mooi de laarzen ook zijn, je voelt niet snel genoeg of er zich wellicht een kittenpootje tussen je zool en de vloer bevindt.

En dan mijn kleren. Zwart blijft toch favoriet op 1 of andere manier. Maar op zwart zie je altijd alles. Ik lig nog wel eens op de grond met het grut te spelen. Wanneer ik opsta is mijn truitje nog steeds zwart maar dan met aparte patronen van beige gritvlokjes en fijne kattenharen in de meest mooie kleuren.

En mijn spijkerbroek? Die vertoont na een uur aan mijn lijf vlekken van bijv. de vloeibare probiotica toedienen aan Pixie, carnibestvegen van het voeren van de kittens, gemorste koffie omdat er iemand mij net iets te hard een spinnend kopje gaf, en nog een aantal niet definieerbare vlekken.

Mijn wasmachine en swiffer draaien overuren, maar ik ben bang dat het de komende 8 weken niet echt gaat lukken. Dus bij deze aan iedereen die bij mij over de vloer komt, nu en in de toekomst: mijn welgemeende excuses!

334 Loslaten

Flash is een toegewijde moeder. Bezorgd, veeleisend en de kleintjes loslaten is nog niet aan de orde. Uiteraard is de jeugd het er helemaal niet mee eens. Gek genoeg herken ik wel wat in deze situatie maar kan me even niet bedenken waarom… 🙂

337 marbles

Nog steeds krijg ik mailtjes van mensen die een kitten willen. Een spotted kitten. Waarom ze mij mailen is me een raadsel. Ik heb geen spotted kittens en hoop ze ook niet meer te krijgen. Alhoewel… nu ik Tino niet voor Pixie kan gebruiken, kan je je afvragen of het toch nog ergens in de toekomst zal gebeuren. Ik zal misschien een spotted kater die marble draagt voor haar moeten gebruiken.

In ieder geval, op dit moment heb ik 3 prachtige marble kittens en geen enkele spotted.

Toen ik in 2003 aangaf marble te willen gaan fokken, stond ik er in Europa nagenoeg alleen voor en werd stilletjes voor gek verklaard. Alleen Marc King van Casarocca Bengals deed ook iets met marbles erbij. Nu ondertussen zijn er gelukkig meer catteries die ‘het licht hebben gezien’.

Ik begon met Zahra. Zahra is als je het nu bekijkt, een ‘oude’ marble. Haar patroon is tegenwoordig niet meer precies wat je in de huidige marble graag wilt zien. Toentertijd was ze het beste wat je kon krijgen. Haar type is nog steeds prima. Geen dip in de neus, een korte dikke staart, kleine oren. En ze heeft zich bewezen. Weliswaar zaten er in haar eerste nest alleen maar spotted kittens. Ondanks de marble-dragende vader. Met nest 2 kreeg ze 3 marble kittens, wederom met een marble-dragende kater. Helaas luidde het nest een lange periode van een aaneenschakeling van ellende en tegenslagen in.

Nu dan eindelijk weer een prachtig nest marbles. En helaas weinig belangstelling. Nog 2 geweldige poesjes zijn beschikbaar. Aankomende vakantie? Crisis? Toch liever spotted? Te groot huidig aanbod? PK-Def dragers? Dat ik niet aan jan-en-alleman verkoop? Ik weet het niet. Aan de kittens zal het niet liggen. Wat zijn ze lief, wat zijn ze prachtig, wat zijn ze sociaal en wat zijn ze zacht! En anders hou ik ze lekker zelf! 🙂

Kijk hieronder eens mee naar wat spectaculaire voorbeelden van hoe een huidige marble kan zijn. Ik heb het niet over de marbles die per ongeluk in een spotted nest geboren worden. Ook daar kan er een zeer spectaculaire bij zitten (kijk naar Pixie), maar meestal zijn dat maar matige marbles. Ik heb het over echte marbles.

De meeste mensen die een goede marble in het echt mogen bewonderen (en voelen!!), zijn al snel om. Hier thuis zeggen wij: “Seen one spotted, seen them all!

Voor mooie voorbeelden en meer uitleg zie deze pagina.

338 Available / Beschikbaar

Poesje 1, Poesje 2, (katertje Nicky)

Poesje 1

Poesje 2

Poesje 1, Poesje 2


Poesje 1 achtergrond, Poesje 2 links, (Katertje Nicky rechts)

Poesje 2

Poesje 1 links, Poesje 2 voorgrond (Katertje Nicky rechts)

(Katertje Nicky), Poesje 2 midden, Poesje 1 rechts

339 Krols krolser krolst

Pix is van de krolsheid. Sinds ze het ontdekt heeft, is ze 3 weken aan één stuk krols, 2 dagen niet om dan weer 3 weken te schreeuwen. Zo heftig heb ik het lang niet meegemaakt.
Ze vergeet te eten, het kost haar erg veel energie, ze is sjaggy en wij hebben aardig wat slapeloze nachten. Godzijdank sproeit ze niet en piest ze niet op de verkeerde plekken. Normaal gezien is een kat een dag of 5 krols en dan een week of 3 niet meer. Heftige krolse perioden zijn niet goed voor een poes. De kans op baarmoederontstekingen kan enorm toenemen. Dit gaat zo niet langer.
Ik ben geen voorstander van de poezenpil maar heb hem afgelopen week toch maar gegeven. Ik heb er een tijdje op moeten wachten want hij mag niet gegeven worden als ze krols is. Dat was opletten geblazen. “Wordt het minder? “Is ze nu echt krols-af?” Maandag was het zo ver. Ik maakte me op voor een periode relatieve Pixie-rust.
Wat denk je? Ze heeft hem niet uitgekost, uitgespuugd of anderszins kwijtgeraakt. Ze wordt er gewoon doorheen krols! Nu kan ik weer een week of 3 wachten ben ik bang. Morgen maar eens naar de dierenarts bellen. Moet ze er dan 2? Of moet ze ipv 1x per week, 2x per week een pil? Voorlopig is Pix weer als vanouds. Roepend, rollend, rusteloos.
Edit na overleg met dierenarts: Ik moet toch gewoon de pil blijven geven als voorgeschreven. Je mag niet in een krolsheid beginnen omdat dan de krolsheid er vaak niet onder komt. Ik ben niet in een krolsheid begonnen. Komt het er toch doorheen, doorgeven en hopen dat je hem er toch onder krijgt. Anders blijf je bezig, zeker bij een poesje als Pixie.
Edit een maand later: jaaaa eindelijk… met elke 5 dagen een pil is het stil. Sssssst!


340 De 2 dames

De 2 beschikbare dames samen: Poesje 1 slaapt, poesje 2 verveelt zich wat. Ze probeert te besluiten of ze haar zus zal wakker porren of toch met mij wil spelen.

341 Bengaal speeltuin

De filmpjes van overdag, die kennen we nu wel. Ravotten in de woonkamer, wennen aan alle huiselijke geluiden en bezigheden. Knuffelen met iedereen die een voet bij ons binnenzet. Op je hoede blijven voor die 2 andere poesjes die zo op mamma lijken maar het echt niet zijn.
The 2 available bengal girls
Bengal Pixie and the bengal kittens
Are bengal kittens roisterers?
Grownups… nothing but trouble
Concern
Socialisation

Maar waar zijn de kittens ‘s nachts? Laat ik ze in de woonkamer? Worden ze opgesloten in benches? Zitten ze misschien in een kale kamer? Nee!!!

In de woonkamer vind ik nog een beetje te eng. Er zijn te veel plekken waar ze van af kunnen vallen, in kunnen kruipen of anderszins gevaarlijk kunnen zijn. Zahra en Pix hebben ook hun welverdiende (lees: kittenloze) nachtrust verdiend.

In gesloten benches, daar doe ik niet aan. Ja, ik heb ze wel maar ze staan altijd open en de katjes zitten er graag omdat ze weten dat ze er zelf uit kunnen en omdat ze daar eten krijgen. Heel soms, wanneer er bijv. werklui in- en uitlopen, er voordeuren open blijven staan etc. dan zit iedereen gezellig met hapje en drankje in de benches. De benches zijn ingericht met diverse slaapplekjes en er komt geen onvertogen woord uit de katjes. Ze weten dat ze er snel weer uit mogen. Sterker nog, wanneer ik de deur weer open zet, blijft men vaak nog lekker even liggen. Wel zo rustig.

Een kale kamer? Die heb ik niet eens. Met onze verbouwing op zolder was mijn eis een kattenkamer. Een kamer die makkelijk schoon te maken is. Een kamer met hoekjes, kruip-door-sluip-door-gangetjes, plankjes op diverse hoogtes, een uitkijkplateautje voor het raam, klimmogelijkheden en heel veel slaap- en soesplekjes. Onder het schuine dak is nog meer vloeroppervlak met gangetjes, kruipplekjes en speelgoed maar het is te donker om daar te filmen. De kamer was nog lang niet klaar en was al favoriet bij onze katjes. Er werd gespeeld, geravot en geslapen. Was ik ze kwijt, dan hoefde ik alleen maar daar te zoeken.

Er staan 2 benches die ik kunstig aan elkaar heb verbonden tot 1 grote. Er is een open verbinding gemaakt tussen beide. De ene helft staat op zijn kant zodat hij hoger dan breed is. Beide helften hebben openstaande deurtjes naar de kamer toe. Er zitten diverse verdiepingen in met nog meer speelmogelijkheden of slaapplekjes. Omdat kittens natuurlijk nog niet overal bij kunnen, is dat opgelost met klimplankjes en loopbruggetjes. De plankjes aan de muur, daarvoor moeten ze eerst wat groter groeien en handiger worden. Kunnen ze erop, dan kunnen ze er ook weer zelf af namelijk.

Al met al een kamer waarvan ik denk dat hij geslaagd is. Sterker nog, Flash heeft op een gegeven moment haar kittens zelf naar die kamer toe verhuisd. Nu, wanneer ze het opletten zat is ‘s avonds, geeft ze luidkeels aan dat ze naar boven wil met grut. Wanneer iedereen weer geïnstalleerd is, kijkt ze of het goed is en kan dan eindelijk even rustig slapen. Er zijn nog genoeg plekjes waar ze goed overzicht heeft en waar haar kleintjes haar met rust laten omdat ze er simpelweg nog niet bij kunnen.

Nu is de kamer dus ‘s nachts voor Flash en haar kittens. Hier kunnen ze van harte lust klimmen, veilig vallen, spelen. Zahra en Pixie zijn het er niet mee eens. Het is ook hun kamer! Overdag is hij ook voor hen, maar ‘s nachts gaat onherroepelijk de kamerdeur dicht. Sja, als bengaal moet je soms ook concessies kunnen maken wanneer je nog niet zo dol bent op dat kleine grut.

 

344 Marktplaats

Veel mensen gaan voor een half-bengaaltje of een broodfokkerbengaaltje. Ja die zijn vaak goedkoper. Helaas ervaring leert dat vele van deze kittens over een half jaar weer op Markplaats staan. Onhandelbaar, schuw, valt toch tegen, niet het beloofde karakter, gedragsproblemen, ziekelijk, verkeerd voorgelicht, hadden we het maar geweten, het voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten komt niet uit.

Een rondje Marktplaats met zoekterm bengaal doet mij weer huiveren en schrikken. Zo veel aanbod en zo veel ellende. Ik mag geen namen noemen en dat doe ik ook niet. Maar ik zie o.a.:

Ongezonde, met neuskorsten, vieze ogen/oren, plukkerige vachten, kaalgelikte, magere kittens. Kruisingkittens die schaamteloos bengaal genoemd worden. Kittens in kooien zonder enige speeltjes die heel erg bang naar de camera kijken. Kittens die veel te vroeg moeten verhuizen (lees wanneer de echte kosten gaan beginnen). Ongeënte kittens. Kittens die nog nooit een dierenarts gezien hebben. Kittens waarvan de ouders op niets getest zijn. Smerigheden, nog het meest lijkend op grote plukken haar die in de doos bij de kittens liggen. Stinkendvieze kattenkamers met de poepspetters nog op de muur. Kittens die weg moeten omdat men naar de camping wil. En heel veel kittens die ik, beoordeeld op het uiterlijk, niet eens bengaal zou durven noemen omdat men maar wat doet. En voor al deze kittens moet nog een fiks bedrag betaald worden ook. Concurrentie is prima, maar dit kan ik geen concurrentie meer noemen. Hier valt als -naar eer en geweten- fokker niet tegenop te boksen.

Je moet er maar als leek doorheen kunnen prikken. Je moet maar weten dat het met niet goed gesocialiseerde kittens nooit meer goed komt. Je moet maar het besef hebben dat de grootste kosten de aanschaf niet zijn. Je moet je maar realiseren dat bengalen een slag apart zijn en dat het zo makkelijk zo fout kan gaan. Men komt er nog wel achter. Helaas hebben mijn 2 kleine prachtige lieve gezonde handelbare geteste gesocialiseerde meiskes daar op dit moment helemaal niets aan.

Dit waren weer even de frustraties van mijn kant. 🙂

Meer lezen over stamboomloze bengalen of half-bengaaltjes? Dat kan hier.
PS: Natuurlijk, er staan ook prima bengaaltjes van prima fokkers op Marktplaats. Niet elke advertentie bevat dit soort kittens, maar het gros is helaas bar en boos.

345 Misselijk

Gisteren beloofde het een warme dag te worden. De zon scheen, om 9 uur ‘s ochtends was het al 28 graden. Tijd voor de ren! Voor Zahra en Pixie dan. Flash met haar kinders blijven lekker binnen.
Na een uurtje vond ik Pix wel erg protesteren en mekkeren. Vreemd. Toen ik ging kijken wat er allemaal wel niet aan de hand kon zijn, draaide mijn maag zich om. Dit zat in de ren, groter dan mijn vuist, in een hoek gedreven en Pix die hem maar bleef proberen aan te vallen.


© Wikipedia

Ze sloeg met haar pootje en deinsde dan gelijk terug. Al mekkerend en protesterend. De pad had zichzelf opgeblazen en maakte aanvallende bewegingen richting Pix. Ik hou echt niet van kikkers en al helemaal niet van padden. Wanneer ze dan ook nog eens zo groot zijn, dan flip ik. Gelukkig was Jem thuis. Pix en Zahra hebben we naar binnen gebracht. Pix heb ik nagekeken, haar pootjes schoongemaakt want padden zijn giftig. Ze had hem meerdere malen met haar poten omver geduwd en aangeraakt. Ze speekselde niet, ze was alert. Ik geloofde het wel even.
Maar toen dat beest! Ik wist het even niet meer behalve dat ik alleen maar kon gruwelen bij het idee hem te moeten vangen. Jem draaide er zijn hand niet voor om. Met een schepnetje heeft hij hem gevangen en heel ver van hier losgelaten. Ik stond er nutteloos misselijk bij te wezen. Zijn gemopper op mij: “Is dat nou alles? Pff, een pad! En zo groot is hij echt niet hoor mamma! Jij zei dat hij zo groot zou zijn” (wijst met zijn handen de omvang van een voetbal aan). “Help dan even want ik kan zo de ren niet uit. Mamma! Doe even normaal!” onderging ik protestloos.
Pix heb ik de rest van de dag binnen goed in de gaten gehouden. Ze lag wel heel veel te slapen maar het was dan ook een zeer warme dag. Ze oogde niet ziek, alleen wat loom. ‘s Avonds heeft ze uiteindelijk toch nog heel erg veel en vreemd gekotst, haar ontlasting was van eenzelfde kleur. Toen ze dat kwijt was, werd ze weer op en top het vrouwtje.

347 Valeriaan

2 kittens, Nova en Nicky zijn verhuisd. Het gaat heel goed met ze. Daarover later meer. Eerst de situatie hier thuis.

Is dit echt? Soort van. Ik was de ruzies zo ontzettend zat, de stress, het gegrom en het constant elkaar de haren in vliegen. Flash versus Zahra. Zahra versus Flash. Zahra versus kitten Nati. Pixie versus Nati om daarna op haar donder van Flash te krijgen (logisch!!!). Een minuscuul drupje valeriaan in de nek van Nati en zelfs Flash en Zahra komen bij elkaar in de buurt zonder dat het op vechten uitdraait. Gedurende de likbeurt die Nati krijgt om de valeriaan op te likken, proeft Zahra ook haar werkelijk geur. Met 2 keer valeriaan gaat het nu behoorlijk goed tussen Zahra en Nati.
Nu alleen Pixie nog. Ik ben er nog niet achter hoe ik haar kan overhalen Nati ook lief te vinden of niet zo angstig te reageren. Het zal wel loslopen zolang Nati hier nog is. Ze moeten wel. 🙂

348 Verhuisd

De kittens hebben alle 3 hun huisje gevonden en zijn verhuisd. Nati is vandaag naar haar nieuwe huis gebracht.


Nati die een allerlaatste slokje melk te pakken krijgt, al is het in nog zo’n debiele houding:

Nova met Zumstar Yumi in haar nieuwe huis:

Nicky met Anna in zijn nieuwe huis:

Het gaat goed met de kleintjes en ik heb met volle teugen genoten. Het was fantastisch na al die jaren weer eens een nestje in huize Ifness te mogen krijgen.

En hoe rot het ook was er achter te komen dat ze PK-Def drager zijn, dat Tino PK-Def lijder is… dit nest ging zoals het moest gaan. Geen moeder die ziek werd, geen moeder die nagenoeg in haar bevalling bleef, geen dode kittens, geen stervende kittens, geen kittens die geflest moesten worden, geen gebroken botten, geen vergiftigde kittens, geen gevallen kittens, geen kliniekopname van moeder, geen eindeloze extra dierenartsbezoeken, geen angst, geen moordende onrustheid, geen slapeloze wakende nachten. Ik heb het in de 2 (en enige) nesten hiervoor allemaal meegemaakt. Geen geen geen. Alleen maar lief, leuk, schattig, fijn en vooral vanaf dag 1 tot nu moeder en grut volkomen gezond en gelukkig. Heerlijk.

350 Log verhuisd

Het kost nog even wat aanpassen en wennen, maar ik geloof dat we vrij naadloos zijn verhuisd naar Google blogger.com. Ik heb het domein weblog achter me gelaten na hun ‘soepele’ migratie. We proberen het hier opnieuw. Niet alle linkjes werken meer en de opmaak laat hier en daar nog wat te wensen over. Maar we kunnen weer bloggen!
Nu alleen nog wat inspiratie opdoen. Piece of cake… erm, of toch niet. 🙂

Ik hoop iedereen hier weer terug te zien!

351 Saphiertje sep 2011

In afwachting van wat ik met het log ga doen, waar ik naar toe verhuis wederom omdat dit het ook niet helemaal is… toch nog een logje.

Jorien per mail: “Met Saphiera gaat het goed! Ze heeft haar neiging om in en onder dekens, sjaals en lakens niet verloren zoals je op onderstaande foto ziet.352 Weer verhuisd

Diepe zucht. Nadat ik de hele boel naar Google blogger.com had verhuisd, begreep ik dat ze daar niet moeilijk doen om een heel log zomaar offline te halen en te deleten. Er schijnt niemand te bereiken te zijn en je kan naar je log, waarin jaren werk, fluiten. Daar heb ik weinig zin in.

Nu dan ben ik verhuisd naar mijn eigen server met het verschrikkelijk lastige programma WordPress. Ik kan best een beetje html-en en css-en (code schrijven) maar het lukt me nog niet om alles te krijgen zoals ik het eigenlijk zou willen. Ik hoop op dit moment dat het werkbaar is en dat ik gewoon weer kan bloggen.

Mocht er nu iets in jouw browser belachelijk eruit zien, werken er bepaalde dingen niet, heb je opmerkingen, aanmerkingen of tips… ik hoor ze graag: ilona apestaartje ifness.com Sluit als het mogelijk is een screendumpje mee want ik kan het log niet in elke browser controleren op het moment. Er zal in de komende dagen wellicht nog wel wat aan de opmaak veranderen, maar hoor alvast graag van jullie.

En laten we ajb hopen dat dit de laatste verhuizing was!

355 Zahra wordt ouder

Vandaag ben ik met alle dames naar de dierenarts geweest voor entingen, SNAP testen etc. Jem en ik hebben ons suf gesjouwd maar het is gelukt.

Werd ik vroeger verzocht toch ajb niet meer naar het spreekuur te komen met Zahra maar een afspraak te maken. Omdat er dan er minimaal 4 extra handen aanwezig zouden zijn… Zo anders is het de laatste jaren. Zahra wordt ouder. Natuurlijk is 8 jaar nog niet superoud maar ik merk het aan haar. Vandaag bij de dierenarts was ze een verschrikkelijk zielig bang in elkaar gedoken shock hoopje. We hebben de top van de bench eraf getild zodat ze in het bak kon blijven. Daar zat ze, met haar koppie in een hoekje gedrukt, helemaal verstijfd van angst. Vasthouden was niet meer nodig. De enting ging er in en ze verroerde geen vin.

Thuis is ze nu nog steeds (ruim 9 uur later) helemaal overstuur. Zodra ze mij of Tim uit het oog verliest, begint ze hartverscheurend te roepen. Angstig roepen wat door merg en been gaat. Ze zit nu naast me, op tafel naast mijn scherm, veilig en dichtbij. Arme Zahra…

 

null

357 Tino man af

Tino, PK-Def positief, is afgelopen week gecastreerd. Er is na uitvoerig overleg gekozen voor een minder belastende gasnarcose en lokale pijnstilling. N. is vanaf het begin tot het einde bij hem geweest. De operatie zelf is goed verlopen.

Helaas heeft toch weer een lichte terugval sinds gisteren. Hij heeft duidelijk weer wat (meer) bloedarmoede, bleke slijmvliezen, is sloom en slaapt veel. N. vindt het behoorlijk eng hem te herplaatsen. Deze terugval was op zich te verwachten, maar maakt haar angst wel groter. Een verhuizing geeft ook een grote kans op terugval.
Daarnaast merkt ze hoeveel steun hij heeft aan de honden en zijn kattenvrienden. Zeker als hij zich wat minder voelt ligt hij steeds dicht tegen een hond, kat of N. aan.

Ze heeft het besluit genomen hem niet te herplaatsen en ik kan dat goed begrijpen. Het was fijner geweest als het wel had gekund. Dat betekent nl. dat hij geen tot weinig last van de PK-Def heeft. We horen via andere eigenaren van PK-Def positieve bengalen dat vele (nog) geen verschijnselen tonen en ogenblijkelijk gezond zijn. Helaas gaat dat voor Tino niet helemaal op.

Als hij zich niet op zijn gemak voelde of stress kreeg van de bende dieren om zich heen, dan was de situatie anders. Dan zou het nemen van het risico op terugval bij evt. herplaatsen het waard zijn. Echter, dat is zeker niet het geval. Hij is stikgelukkig bij zijn vriendjes.

null
© N.

358 Dik dikker dikst

Nog een week of 2.5 te gaan en Pix groeit en groeit. Het is een beetje lastig op de foto vast te leggen, maar mijn kleine slanke den is vervormd tot een dik log aanstaand moeke. Ze wil ondertussen alleen maar op de convectorput liggen, eten en eindeloos kroelen. Flash vindt het maar stom. Die wil met haar het huis onveilig maken maar helaas…


PS De vader van deze kittens blijkt nu bewezen marble te dragen. De verwachting wordt een gemengd spotted en marble nest.

359 Hoeveel hoelang

Toen wij op vakantie waren, was Pix net gedekt maar we wisten nog niet of het gelukt was. Op 1 van de laatste nachten droomde Tim dat er 5 kittens geboren werden. Diezelfde ochtend kregen wij het verlossende smsje van de buurvrouw dat de tepels van Pix echt biggetjesroze waren. De dekking was gelukt! Hier thuis zijn de heren dan ook overtuigd dat het er 5 zijn.

5 kittens? Dat is best veel gezien de lijn waar Pix uit komt. Nu ik echter deze buik zie, ga ik zelf twijfelen. 2 zie ik er sowieso al met kop en kont zitten. Wel beide in stuitligging. Wat zit er nog tussen? Nog een paar daagjes en we zullen het weten!

null
null
null

360 5-1=4

Daar zijn ze dan. Na een zeer zware nacht zijn er op 1 december in de vroege ochtend 5 kittens geboren. Tims droom is uitgekomen. Helaas was de 1e dood. Pix heeft het erg moeilijk gehad en alles moest in het stikdonker gebeuren of ze schoot volledig in de paniek. Ze heeft fleecedekentjes verscheurd en een gat in de zeer stevige doos gebeten en gekrabt. Pas toen ik het licht uitdeed, werd ze rustiger. De hele nacht heb ik liggen luisteren zonder me te bewegen.

Om een uur of half 6 hoorde ik eindelijk gepiep. Helaas was er toen al net daarvoor in stilte een dood poesje geboren. Het gepiep kwam van kitten nr 2 dat nog maar half geboren was. Met een zaklampje in mijn mond geklemd heb ik Pixie kunnen helpen met deze en de volgende. Om half 8 moest Jem naar school en zijn we samen nog even wezen gluren naar 2 levendige spotted kittens. Om 8 uur toen ik terug boven kwam, lagen er opeens nog 2 marbles bij. Van alles en ieder 1 is de stand. Marble poes, marble kater, spotted poes, spotted kater. Maar ik mag er nog niet goed bij dus het was snel spieken onder de staartjes toen ze lagen te pitten.

Het overleden kitten was een spotted poesje. Puntgaaf en ze heeft nooit geademd. Ik vermoed dat ze in het geboortekanaal al is overleden. Pix haar allerallereerste kitten. Een dood kitten geeft niet mee met de geboorte. Dat maakt de uitdrijving extra zwaar.

Gelukkig is ondertussen Pixie weer bijgetrokken. Ze is erg content met zichzelf en met haar kroost.

null

Voor wie zich nog afvraagt waarom de oogjes de 1e dagen gesloten zijn: 🙂

361 Hormonen

Wat hormonen allemaal wel niet kunnen doen. Was Pixie 3 maanden lang niet te genieten toen Flash haar kittens had, zo anders is het nu. Pixie is een heppie de peppie moedertje dat het allemaal zal boeien wat er om haar heen gebeurt.

Wanneer ze even beneden de benen komt strekken, schieten de anderen in de stress. Pixie ruikt vreemd en dat is niet OK. Zahra schrok de eerste keer zo erg dat ze gelijk de hele kamer onderkotste. Al grommend en blazend wordt het vreemd ruikende moedertje met blubberbuikje van een veilige afstand besnuft. Pix kijkt ze verbouwereerd aan: “Zeg, doe even normaal! Ik ben het, Pixie!” Om vervolgens al schouderophalend (bij wijze van spreken dan) eens even lekker gebruik te maken van de kattenbak. De bakken op diverse plekken in mijn slaapkamer, waar ze met haar kittens ligt, worden niet gebruikt. Nestvervuiling? In ieder geval, de 7 (!) blikjes almo nature van dag 1, zijn keurig omgezet in een iets andere vorm van met name nog steeds zeer veel formaat. Achteraf ben ik wel blij dat dat niet in mijn slaapkamer is gedeponeerd.

Flash komt regelmatig even in de slaapkamer neuzen. Een beetje brommerig, een beetje voorzichtig want alles stinkt natuurlijk naar onbekende kittens. Pixie blijft rustig liggen en mekkert wat naar Flash. Vooralsnog gaat het boven verwachting!

null

364 Karakter

De kleintjes zijn naar beneden verhuisd. In de bench staat het nesttentje waar ze zich het allerveiligst voelen en gevoed worden. De bench staat open zodat Pixie in en uit kan springen over het plexiglas plaatje. Het viertal kan nu de bench nog niet uit, maar kan wel buiten het tentje scharrelen. Flash komt af en toe even buurten. Als er wat piept is ze er niet zeker van of ze wat moet doen, maar een kleintje wassen zit er dan wel in.

De karakters beginnen nu ook wat duidelijker te worden. Wanneer je voor de bench gaat zitten, komen ze allemaal je enthousiast begroeten. Even kroelen vinden ze heerlijk. Een buikje kietelen, een kinnetje kriebelen, een pootje op je hand. Het maakt niet uit. Als ze maar aangeraakt worden en wat individuele aandacht krijgen. Ook het voorzichtig optillen vinden ze al elke dag minder eng.

null
Esa, het marble poesje. Haantje de voorste met alles. Het eerst uit het tentje, ontdekt tot nu toe alles als eerste. Kan ook het hardst piepen om niets. Als ze iets nieuws ontdekt moet iedereen het horen.

null
Era, het spotted poesje. Volgt Esa al snel. Ze kan je zo lief vragend aankijken of gewoon zitten kijken naar wat de anderen doen. Om dan toch maar te besluiten mee te gaan doen.

null
Eto, het spotted katertje. Eerst wat voorzichtig maar komt nu helemaal los. Begint als een motortje te spinnen als je hem aait. Is in voor een potje stoeien met je hand. Bijt en likt tegelijkertijd zachtjes je vingers.

Elo, het marble katertje. Heeft wat aanmoediging nodig maar dan is het ook helemaal goed. Laat gedwee alles toe zolang ik het maar niet te gek maak. Vindt de diverse speeltjes zeer interessant. Is wel vaak de eerste die terug in het tentje kruipt.

Over een paar weken nog maar eens kijken of deze voorzichtige karakterinschatting doorzet of toch nog hier en daar wat verandert.

null