326 PK-Def nachtmerrie

Gisteren hebben N. en ik afschuwelijk bericht gekregen van UC Davis, research University of California.
Citaat:

PK DEFICIENCY results for Valentino de Baracoa (CAT36351):

K/K – 2 copies of PK deficiency, cat is or will be affected. Severity of symptoms cannot be predicted

Onze lieve, gekke, geweldige Tino is dus PK-Def lijder en zal hieraan doodgaan. Hij is nu heel gelukkig en fit, maar zelfs castratie kan een ‘aanval’ veroorzaken die hem fataal kan worden.
We weten ons op dit moment nog niet echt geen raad met dit nieuws. Voor N. is het dubbelzuur. Tino woont bij haar. Ze kan en wil er niet aan denken dat Tino ziek wordt en veel te vroeg dood gaat. De liefste en meest zorgzame pappabengaal, het speelmaatje van Jarah, de hartsvriend van Fulani en Kawan, het surrogaatkindje van Panna, het stoeimaatje van Zinne, haar schootverwarmer, haar knuffelbeer, haar kletsmaatje…

Tot grote opluchting van N. en mij zijn de poezen die nu een nestje hebben van Tino alle drie negatief, geen PK-Def genen. De kittens zijn dus wel drager, maar geen lijder. Dragers worden NIET ziek, hebben nergens last van en zullen een normaal gezond leven hebben als ieder ander kitten. Dat is in ieder geval iets. Godzijdank is de dekking 6 weken terug met Pix (PK-Def draagster, wat ik toen ook nog niet wist) niet gelukt. Soms kan je ook een beetje mazzel hebben… ofzo…

Tino gaat nu nog meer verwend worden dan hij al was en mag de rest van zijn leven bij zijn katten-en hondenvriendjes en N. blijven wonen..

UC Davis heeft gevraagd samples op te sturen van Tino’s ouders, die minimaal drager moeten zijn en dat gaan zijn fokkers zsm doen. Van onze Tino’s kittens die dragers zouden moeten zijn, krijgen ze ook samples. Hiermee kunnen ze de DNA-test mogelijk officieel valideren voor de bengaal waardoor hopelijk nog veel meer fokkers het DNA van hun bengalen gaan laten testen. Het is wel een zure manier om aan geschiedenis mee te schrijven maar waar we kunnen helpen doen we dat natuurlijk.

PK-Def (Pyruvate kinase (PK) deficiency) heeft niets te maken met PKD (Polycystic Kidney Disease). Het is een bloedziekte, en verschijnselen worden heel vaak aangezien voor FIP. Ik durf te wedden dat er heel veel katten met het label FIP zijn gestorven terwijl het PK-Def was.

Wil je meer lezen, info over PK-Def:
Nederlandstalig
Engelstalig

3 thoughts on “326 PK-Def nachtmerrie

  1. Pingback: 357 Tino man af | Ifness

Comments are closed.