327 Typisch

Het is wel weer typisch dat dit één van mijn katjes moet overkomen. Ik heb nogal wat pech gehad met fokken. Misschien is het niet voor me weggelegd? Jaren geleden was ik één van de eerste bengalenfokkers met giardia in een kat. Nu is het helaas de normaalste zaak van de wereld. Een paar maanden geleden moest ik weer eens samen met een paar anderen de kop afbijten met T. foetus (+ weer giardia en nog een andere parasiet). Ik heb 2 katten met blaasgruis gehad, onvruchtbare katten, onvruchtbaar nageslacht, baarmoederonsteking, schijndrachten, (on)prettig gestoorde katten, een blind wordende kat, een andere kat die scheel werd, een kitten dat haar heupkop brak, een mentaal debiel (maar oh zo lief!) kitten, vergiftigde kittens door een (dom dom dom eigen fout) vergeten dood plantje, een kat die werkelijk waar alles onderpieste, alles wat ik nu nog vergeten ben te melden en nu dit weer. Een PK-Def drager èn een PK-Def lijder notabene. De eerst bekende bengaallijder in Nederland. En zoveel katten heb ik echt niet gehad hoor! En zoveel nestjes heb ik niet gefokt!

Nu is het wel zo dat hoe meer je test, hoe meer je te weten komt en hoe meer ook blijkt wat je in je katten hebt. Je kunt ook je kop in het zand steken en gewoon doorgaan. Of katten waarmee iets misgaat laten helpen, herplaatsen en er verder niet meer over nadenken. Of nest na nest fokken en alle ellende van je kittenkopers voor lief nemen. Geen testen doen, niet willen achterhalen wat een oorzaak kan zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Ik probeer mijn best te doen, ik probeer in alle macht te achterhalen wat er misschien wel of niet fout kan zitten. De gevolgen moge duidelijk zijn.

Ik heb laatst eens uitgerekend wat ik aan katten heb weggegeven of voor een lagere prijs verkocht en wat ik zelf heb gekocht. Ik vraag geen geld voor een goed huis bij katten waar er echt wat mis is en door omstandigheden hier niet meer kunnen blijven. Van de 7 kittens hier eerder geboren, is er maar 1 normaal verkocht. 1 werd doodgeboren, een ander leefde maar een paar dagen. De rest is of voor een lagere prijs gegaan of toen ze wat ouder waren door omstandigheden weggegeven. Van de 6 gekochte katten, lijkt er nu maar 1 echt gezond. Zahra heeft een zeer lastig karakter en we hebben samen een lange weg afgelegd. Bij haar 1e nest is ze op het randje na gestorven omdat giarda nog volkomen onbekend was. Na haar 2e nest waarbij haar bevalling vreselijk was, kreeg ze een baarmoederontsteking en heb ik haar laten helpen. Ishoe uit het nest 2004 was debiel, kreeg blaasgruis en werd na jaren hier te zijn geweest ongelukkig en is gratis verhuisd. Felice uit het nest 2005 was de enige overlever van 3, maar had het karakter van haar moeder. Oftewel, niets mee te beginnen en nog onvruchtbaar ook. Ook weggegeven. Pebbles was mijn gekochte 2e fokkatje, onvruchtbaar, weggegeven en ze leeft helaas niet meer. Jazzmin, gekocht voor de fok werd scheel maar gelukkig heb ik met haar fokster een prima regeling kunnen treffen. Saphiera heb ik dan weliswaar niet gekocht maar wel heel veel geld en tijd aan besteed. Zij is ook gratis weggegaan. En dan heb ik het nog niet eens over alle medische kosten van alle katten bij elkaar puur door pech.

PK-Def is pas sinds kort testbaar voor bengalen, dus van niemand is het opzet geweest. Pixie, aangeschafte fokkat nr 4, blijkt PK-Def draagster, wel bruikbaar maar met beleid. Tino, gekochte fokkater, is PK-Def lijder en niet meer bruikbaar. Zijn kittens zijn allemaal dragers. In principe ook bruikbaar als fokkat maar weer met beleid. En vind maar eens de juiste personen dan.

Ik vind het niet grappig meer! Ik ga me nog maar eens beraden. Ik wil marble fokken. Voor marble fokken heb je marble ouders nodig. Ik heb geen (bruikbare) marble kater meer. Er zijn naar mijn weten geen geschikte marble katers voor buitendekkingen beschikbaar. Ik kan voor een spotted buitendekking (hoppa, weer “kassa” inclusief de mogelijk opgelegde voorwaarden voor het nageslacht!) gaan met een marble dragende kater. Ze zijn niet talrijk, maar ze zijn er wel. En zijn ze wel PK-Def vrij? Zijn ze HCM gescreened? Dragen ze niet ook T. foetus met zich mee? En dan nog heb ik weer geen volledig marble nest. Nog afgezien van het feit dat je bij zo’n spotted kater vaak maar moet afwachten hoe zijn marble genen qua patroon vererven. Ik wilde een eigen marble kater zonder opgelegde voorwaarden voor zijn nageslacht. Ik wilde zelf kunnen besluiten wat ik met zijn kittens doe. Ik wilde een kater waarmee ik zelf buitendekkingen kon gaan geven aan in mijn ogen daarvoor geschikte poezen. Niet om daar zo veel geld aan te verdienen, maar om de genenpoel en de marblepoel te verbreden. Om een weloverdacht aandeel in de juiste marble fokkerij te kunnen betekenen. Om hier in Nederland eens te laten zien wat marble fokken is i.p.v. de marbles die nu per ongeluk geboren worden bij spotted fokkers met marble dragers. Selecteren op patroon, op type indien mogelijk, op gezondheid en gewoon retemooie marble katten fokken.

En wat had ik een mazzel dat ik N. leerde kennen en zij mijn passie deelde. Dat we samen het eens waren over gezondheidstesten, ideeën over de manier van een open kater zo gelukkig mogelijk houden, dat we konden bomen over wat we wel en wat niet wilden. Wat een mazzel dat we samen een kater konden aanschaffen die bij haar mocht wonen. Mijn rug kan geen extra schoonmaakwerk aan dat een open kater met zich meebrengt. Is het nu echt zo veel wat ik wil, wat ik vraag en welke eisen ik stel? Is het nu echt zo dat het alleen maar zo moeilijk kan gaan? Moet ik nu weer mijn kop in de wind gooien en doormodderen?

Wat ik al zei: Ik vind het niet grappig meer! Ik ga me nog maar eens beraden. De lol is eigenlijk wel weer behoorlijk af. Laten we hopen dat na een boel nachtjes slapen ik er wellicht toch weer anders over na kan denken en wat minder cynisch ben.

14 thoughts on “327 Typisch

 1. Dank je wel lievie. Nee, het voelt allemaal even erg oneerlijk. Maar zoals ik al persoonlijk tegen je zei, het valt compleet weg tegen jouw verdriet voor het veel te vroeg wegvallen van een ontzettend lief huisdier. Het huisdier met die klote tijdbom in zich waar je zo veel van houdt. Dikke knuf terug voor jou.

 2. T'is heel begrijpelijk dat je hier even cynisch van wordt. Je doet er alles aan om verantwoord te fokken wat sowieso al af en toe heel frustrerend kan zijn wetende dat er nog tig fokkers zijn die het testen op de noodzakelijke dingen nog steeds met een korreltje wat zeg ik met een flinke korrel zout nemen. En dan doe jij alles netjes zoals het hoort en dan wordt je "beloond" met dit . Over niet eerlijk gesproken :(.
  Been there done that as you know 😉 Het zou eeuwig zonde zijn als je de handdoek in de ring zou gooien.
  Sterkte…..x ook voor Naomi en denk erom hoor kop omhoog en rug recht . Kus voor Tino….

 3. Wat verdrietig allemaal Hoop dat Tino er nog heel lang zal zijn en dat jij toch kunt genieten van de kittens, want het blijven bijzondere liefjes. X

 4. Wat oneerlijk dat dit nu weer moet gebeuren. Vind het verschrikkelijk voor jullie!

 5. Logisch dat je het helemaal zat bent. Kop op en laat die kennis en kunde die je hebt niet verloren gaan!
  Nogmaals sterkte…

 6. Dank je wel Marcel. Ik zie het al weer wat zonniger in hoor. Het van me afschrijven en de dingen zwart (eh rood) op wit zien geeft altijd wel een perspectief. 🙂

 7. Klinkt allemaal erg heftig, hoeveel pech kan je hebben.
  Hoop dat je de kracht, de tijd, de energie hebt (en natuurlijk ook de financiële mogelijkheden met al die pech) om door te zetten.
  Door wat jij helaas door maakt wordt het maar al te duidelijk dat er in het fokbeleid m.b.t. gezondheid nog een heleboel te verbeteren valt.
  Dat er meer is als alleen maar mooie katjes met een mooi profiel en mooie patroontjes.
  En datgene is iets wat ik zelf eigenlijk het aller belangrijkste vind: gezondheid!
  Door alles wat je onder tussen meegemaakt hebt heb je denk wel een hoop kennis gekregen voor het doorzetten van een goed gezond fokbeleid. Zou mooi zijn dat je daar je voordeel mee kan doen en niet alle pech voor niks is geweest.
  Ik persoonlijk zou als ik op zoek zou zijn naar een kat zelfs wel wat meer willen uitgeven als ik weet dat het katje wat ik krijg vrij is van al die enge dingen die je tegenwoordig hoort.
  Heel veel sterkte en op naar de zeven goede jaren.

 8. Sterkte Ilo,
  Je hebt alle reden om de handdoek in de ring te gooien, maar het zou erg jammer zijn voor alle mooie marbles-to-be.

Comments are closed.