72 Vuile was

Een bijkomend nadeel van een weblog waarin je eerlijk en open over zaken vertelt, is dat er altijd wel iemand is die het nodig vindt mij te veroordelen. Er wordt geoordeeld en veroordeeld op basis van oude onvolledige prive-informatie, fout getrokken conclusies en een eigen situatie amateuristisch proberen te reflecteren op de mijne. Ik zal de laatste zijn iemand op een dergelijke manier hier keer op keer publiekelijk neer te sabelen zoals zij al maanden bij mij doet in haar persoonlijk publiekelijk weblog, maar dit moet me toch van het hart:

Ja, ik ben een fokker. Ja, als fokker heb je altijd te maken met weloverwogen keuzes.

Laat ik voorop stellen dat Zahra mij zeer dierbaar is en ik geen enkel onnodig risico met haar neem. Ik bescherm mijn katten tegen contact met andere katten, ben heel voorzichtig met bezoekjes in de weken dat een kitten tussen afbouw van de door moeder meegegeven weerstand en de zelf op te bouwen weerstand door de entingen zit. Wanneer er iets aan de hand is zit ik met kat bij de dierenarts. Zaken waar ik in de loop van de tijd tegenaan loop, zoek ik tot de bodem toe uit voordat ik verdere beslissingen neem. Mijn dierenartsrekening is hoog, mijn kennis ondertussen behoorlijk groot. En zo hoort het ook. Wanneer je er voor kiest dieren in je huishouden op te nemen, dan zorg je dat je enigszins weet waar je aan begint en je accepteert dat er kosten aan verbonden zitten. Dan probeer je je dieren zo goed en zo kwaad als het gaat te beschermen voor invloeden van buitenaf waardoor ze bijvoorbeeld ziek kunnen worden. Wannneer je dan ook nog eens voor fokken kiest, loop je natuurlijk altijd een bepaald extra risico maar door je kennis te vergroten en voorzorgsmaatregelen te nemen indien nodig en mogelijk, probeer je de risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten of onder controle te houden.

Ik heb een bewuste keuze gemaakt om naast alle fantastische zaken ook de minder leuke kanten van het fokken te vertellen. Om jullie deelgenoot te maken van de belevenissen die wij in de loop van de jaren hebben meegemaakt en de af en toe drastische maatregelen die wij hebben moeten treffen. Gelukkig wordt het door velen van jullie wel gewaardeerd. Soms krijg ik mailtjes van mensen die ik helemaal niet ken, maar die heel graag eens van gedachten willen wisselen omdat zij eigen katproblemen herkennen in mijn verhalen en hopen een oplossing te kunnen vinden. Problemen die velen hebben maar die men misschien liever niet vertelt of in de openbaarheid brengt en waardoor er dan dus ook weinig over te vinden is op het internet. Men vertelt nu eenmaal niet graag over de mindere kanten die een bengaal kan hebben. Men geeft niet graag toe zich misschien verkeken te hebben op het karakter. Dat houd je uiteraard liever binnenskamers. Dat is een prima keuze, maar ik heb een andere keuze gemaakt. Een kwetsbare keuze, dat wel.

Natuurlijk had ik liever een weblog neergezet waarin ik alleen maar kon vertellen dat alles appeltje eitje is geweest, dat ik alleen maar positieve zaken te melden had en dat er nooit iets is misgegaan, dat ik geen enkele fout heb gemaakt en dat ik alle situaties van te voren juist heb ingeschat. Maar zo is het niet en zo werkt het niet. De vele advertenties op Marktplaats van te herplaatsen bengalen zijn stille getuigen van de fouten die mensen soms kunnen maken.

Moet ik me nu hiervoor schamen? Moet de cattery waar Zahra vandaan komt zich nu hiervoor schamen? Natuurlijk niet! Het is de combinatie van bestaande omstandigheden die deze verhalen maakt. Ik wil mensen bewust maken van hun keuze voor een bengaal. Dat je toch echt rekening moet houden met een eventueel wilde kant in de bengaal. Mensen die over een nestje zitten te dubben, kennis te laten nemen van het feit dat fokken gokken is en dat het niet altijd even goed hoeft te gaan. Dat je niet rijk van fokken wordt en dat je veel opzij moet zetten en veel moet wegslikken.
Ik kan fysiek geen shows lopen om aan raspromotie te doen, en ik probeer op deze manier mijn steentje bij te dragen. Ik verzamel en toets informatie en deel dit met iedereen die er belangstelling voor heeft. Ik doe het graag. Is het niet bijzonder om onder het tipje van de sluier door te kunnen kijken wat in een huishouden met bengalen gebeurt? Om, wanneer je het interesseert, mee te kunnen leven en met eigen ogen te zien hoe een kitten zich ontwikkelt? Om stiekem mee te lachen met het kattekwaad wat mij af en toe tot wanhoop drijft? Om bepaalde dingen te herkennen en gerust gesteld te worden dat je niet de enige bent? Om tegen je zelf te kunnen zeggen: ‘Leuk om te lezen maar mooi dat ik er zelf niet aan begin‘?

Natuurlijk is het aan jullie lezers of je alles wel wilt weten. Natuurlijk is het aan jullie om te beslissen of het wel verstandig is de ‘vuile bengalen-was’ buiten te hangen. Echter, ik zal hier nooit iemand publiekelijk veroordelen. Niemand zal aan mij in vertrouwen vertelde informatie hier in een log terug hoeven lezen. Ik vertel alleen maar over het wel en wee van mijn katjes, de onvoorziene zaken waar ik mee te maken krijg, mijn eigen domme fouten en hoe ik het probeer op te lossen. En zolang mijn katjes nog niet kunnen lezen en geen weet hebben van hun hier beschreven avonturen in mijn bewoordingen en met mijn gekleurde mening, zie ik niet in waarom ik niet gewoon door zal gaan met vertellen.

12 thoughts on “72 Vuile was

 1. Hallo Ilo, zoals je weet heb ik ook een grote groep katten en ook ik zit met elk wissewasje bij de dierenarts. de rekening is dan ook erg hoog en er is een fijne samenwerking met mijn dierenartsen. Er kan altijd iets mis gaan. Hier gaat ook echt niet alles goed, maar er wordt altijd hard aan gewerkt.
  Hoe gaat het met Zahra nu? Ik weet dat je er alles aan doet.
  Bella.

 2. Met Zahra gaat het erg goed. Ze is happy, goed doorvoed en zit lekker in haar vel. Ik kan aan haar merken dat ze 1 kitten een makkie vindt! ๐Ÿ˜‰ En wanneer ze er even genoeg van heeft, is daar altijd nog de goedzak Ishoe die Felice wel even onder zijn hoede wil nemen…

 3. Hoi Ilona,
  Trek het je niet aan.
  Toen ik het las gingen mijn nekharen ook overeind staan. ๐Ÿ˜ฎ
  Ik heb het sowieso gehad met die site, maak er een opmerking over, met als gevolg een ban.
  Ze weten dus donders goed waar ze mee bezig zijn, want anders vraag je eerst om uitleg en geef je niet meteen iemand een ban. ๐Ÿ˜‰
  Want oh wat is degene die de opmerking maakte goed bezig met haar katten. ๐Ÿ˜•
  Ik geniet altijd van je verhalen en foto's en Felice is een prachtig mooi katje!
  Ik weet zeker dat je ontzettend veel van je katten houd en ze de beste zorg van de wereld krijgen, daar twijvel ik geen seconde aan!
  Liefs Eva, knuffel aan je katten!

 4. Ik sta een beetje te kijken van je verhaal. Ik geloof niet dat je jezelf hoeft te verantwoorden tegenover wie dan ook over bepaalde keuzes die je maakt en gemaakt hebt. Je bent niemand uitleg verschuldigd, en wat mensen over je zeggen, ach…ze kennen je duidelijk niet erg goed.
  Ik geloof dat we nu al zo'n jaar of 7-8 terug gaan in de tijd. Ik ken je niet anders als een wereld mens. Lief, verantwoordelijk en altijd bezorgd, niet in de laatste plaats om je katten. Ik heb alle verhalen aangehoord over "Poes", en ookal was madam niet makkelijk, je hield wel heel erg veel van haar en deed er alles aan om te zorgen dat ze gelukkig was.
  Het staat voor mij dan ook als een paal boven water, dat je 1 van de weinige fokkers bent die daadwerkelijk alleen maar fokt uit pure liefde voor het ras. Je hebt je er helemaal in verdiept en voor zover ik kan lezen, neem je geen enkel onnodig risico, en doe je er alles aan om te zorgen dat je katten en je kittens opgroeien tot lekkere verwende nesten.
  Laat ze maar zwammen (wie het ook moge zijn), blijf jij maar lekker je verhalen typen, want ik geniet ervan, en volgens mij een heleboel anderen met mij!
  Dikke kussen,
  — Judith

 5. Ilo
  Probeer het je niet teveel aan te trekken wat iemand denkt van wat jij doet.
  Jij en iedereen die jou kent weet dat jij niets minder dan verantwoordelijk bezig bent met je diertjes en nooit onnodig risico zou nemen.
  Als je dieren hebt weet je nou eenmaal dat er veel kosten aan verbonden kunnen zitten qua dierenarts en eventueel voer. Ik dacht toch niet dat jij je daar onderuit probeert te werken, zoals sommigen dat wel doen.
  Als jij maar weet dat jij dat goed doet waar de anderen keer op keer nalatig zijn in de zorg van hun katten.
  Je bent gewoon een lieve leuke meid die gek is op haar katten. En ik kan het weten, ik heb je tenslotte al ontmoet ๐Ÿ˜‰

 6. Ik bloos helemaal bij jullie fijne reacties! Ik twijfelde ook niet aan mezelf hoor, maar een kleine uitleg leek op zijn plaats. Dank jullie wel allemaal.

 7. zelf heb ik 2 ragdolls waar ik dol op ben.
  รฉentje is voor het eerst zwanger en misschien ook voor het laatst?
  ik weet namelijk niet of ik het moeilijk ga vinden de kittens te verkopen en vooral hoe reageerd mijn poes erop?
  word ze verdrietig gaat ze zoeken?
  ik weet het niet.
  wel weet ik dat er in de ragdoll wereld hele rare dingen gebeuren met fokken,sommige doen het echt wel alleen voor het geld hoor!
  maar dat betekend niet dat alle fokkers zo zijn,een raskat is toch heel wat anders ,je wilt een gezond en sterk ras voortbrengen en anderen van dit ras laten genieten nietwaar?
  daarbij,net wat je zegt,bij een raskat weten de "kopers"ook een beetje wat voor kat ze in huis halen en wat bij je past.
  Liefs aan je poezen ๐Ÿ˜€

 8. Hey Ilo,
  ondanks de wijze waarop jouw topic op de kattensite weer kwam bovendrijven (djeezes, een kat in het nauw maakt rare sprongen ๐Ÿ˜• ) ben ik er wel blij om, want zo kwam ik nog eens op je weblog terecht en ik ben weer helemaal verkocht. Wat is felice een mooie katje en wat zien ze d'r alledrie gezond en erg gelukkig uit! Heerlijk om te zien รฉn om je verhalen te lezen.
  groetjes!!!

 9. ik ben het helemaal eens met wat hier voor allemaal gezegt is hoor!
  En ik ben juist blij dat je alle kanten belicht en niet alleen het leuke verhaal!
  Ik geniet van je verhalen en van je ontzettend mooie katten!
  Groetjes

 10. Juist jou integere manier waarop je alles over je katten hebt verteld deed mij vorig jaar besluiten dat ik van jou (dwz Zahra) een Bengaaltje wilde hebben. En als er niet 4 Kiempjes gekomen waren zou ik nog altijd een Bengaaltje van jou (Felice?) willen. Ik denk niet dat ik eerder iemand ben tegengekomen die zoveel van katten begrijpt, die katten, met terechte beperkingen, zo 'kats' mogelijk laat zijn en die zoveel voor haar katten over heeft. Juist al deze kwaliteiten maken jou tot een fantastische fokker!!

 11. Oh er zijn er absoluut meer hoor, fantastische fokkers die hun katten proberen te begrijpen en zo kats mogelijk laten zijn. Gelukkig wel!
  Jammer genoeg zijn er ook mensen die er geen snars van begrijpen.
  Die om zich heen maaien, leugens verspreiden, en (in dit geval) mij als een doorgedraaide pitbull vast blijven houden een belangrijker tijdverdrijf vinden. Zo pathetisch… Get a life zou ik zeggen…

 12. Ach Ilo
  Zulke mensen veranderen toch nooit, dat heb je met zieke gestoorde geesten met een verwrongen denkwereld.
  Die worden nooit wijzer, want normaal redelijk denken bestaat niet in hun hoofd.

Comments are closed.