69 Hoax

Vandaag kreeg ik een mailtje met een foto van een kitten met 1 oog. Een zg. cycloop. De foto’s zet ik hier niet open bloot, je kunt er zelf voor kiezen of je op de links wilt klikken.

De foto: niet kijken wanneer je er niet tegen kan 1

Cy, short for Cyclopes, a kitten born with only one eye and no nose, is shown in this photo provided by its owner in Redmond, Oregon, on Wednesday, Dec. 28, 2005. The kitten, a ragdoll breed, which died after living for one day, was one of two in the litter. Its sibling was born normal and healthy.

Ik kan er niets anders van maken dan dat dit een zieke hoax is. Gemaakt door een ziek persoon die aandacht wil trekken. Helaas zijn er veel mensen ingetrapt inclusief een buitenlands televisieprogramma.

Het is volgens mij dus nep en de foto is in photoshop bewerkt:

-Kittens worden in principe niet met open ogen geboren.
-Daarnaast worden alle kittens met blauwe ogen geboren worden, een ander pigment kan er dan nog niet gevormd zijn.
-Ragdolls hebben standaard blauwe ogen dus wanneer het een volbloed ragdoll is, is het genetisch niet eens mogelijk dat het oog roodbruin is.
-Katten ademen door de neus. Wanneer er geen neus is, zou dan de mond niet open moeten staan zodat hij toch nog de lucht krijgt die hij nodig heeft? Hij heeft nog een dag geleefd aldus het commentaar.
-Verder vind ik het niet eens op een kattenoog lijken, de pupil lijkt wel horizontaal ipv rond of vertikaal. Ik persoonlijk vind het meer een albino konijnenoog.
-Naast het erop gephotoshopte oog zie je nog de echte dichte ogen zitten. Wanneer je de foto in photoshop opent en de foto vergroot, zie je duidelijk dat het erin geplakt is samen met het neusstuk en nog op een klunzige manier ook.

De vergrote foto: niet kijken wanneer je er niet tegen kan 2

Ik weet dat er medicatie is welke ernstige gevolgen kan hebben voor ongeboren kittens. Griseofulvine bijvoorbeeld is een middel dat gebruikt wordt bij (huid-)schimmelinfecties en kan in de eerste helft van de dracht afwijkingen veroorzaken bij de kittens, zoals kittens met één oog (een cycloop), zonder ogen of ogen zonder oogzenuwen.
Ik weet ook dat er een afwijking bestaat waarbij kittens met open ogen geboren worden. Bij katten die met open ogen worden geboren is er sprake van onvolledig aangelegde bovenoogleden: een deel van het lid ontbreekt, waardoor het oog bij de geboorte al zichtbaar is. Deze afwijking is vooral bij Perzen bekend en is waarschijnlijk erfelijk.

Het zal ongetwijfeld voorkomen dat er dergelijk misvormde kittens geboren worden. Daarom geloof ik dat de volgende foto’s wel authentiek zijn. Ze zien er een stuk echter uit dan de foto die ik kreeg.

Bron: Messybeast Freak Face:

Cyclopia or synophthalmia (known medically as holoprosencephaly (HPE)) is a gross lethal deformity of the skull. The eyes are fused into a single enlarged eye that is placed below the nose (the nose may or may not form, if it forms it resembles a proboscis). Much of the face may be missing, such that the eye and proboscis (if present) are placed near the crown of the skull. Cyclopia results from a failure of the embryo’s forebrain to divide into 2 hemispheres. It can result from defective genes or from certain toxins. These seem to interrupt development by interfering with a protein called Sonic hedgehog (Shh). Severe cases of cyclopia result in stillbirth or in death within a few hours of birth.

Foto 1: niet kijken wanneer je er niet tegen kan 3
Foto 2: niet kijken wanneer je er niet tegen kan 4

Hoe je het ook went of keert, een gezond geboren schepsel; kat, mens of wat dan ook, blijft een geweldig wonder en gelukkig bestaan deze wonderen veelvuldig.

<<< Vorig log

–>

3 thoughts on “69 Hoax

  1. Het is wel een raar gezicht ook al is het niet echt.
    Maar ik vind het wel raar dat mensen op die manier aandacht willen trekken.
    Ik wil ook wel foto's bewerken, maar dan op een heel andere manier.

  2. Ik heb deze foto wel eerder gezien, er lopen wat gekken rond die dat soort foto's inderdaad berwerken. We hebben ook hoaxes gehad van 'bonsai' kitten die in een glazen tube groeiden met hun lijf en alleen het koppie eruit stak. De halve wereld stond op z'n kop, maar het bleek alleen maar een gek met teveel tijd en teveel kennis van photoshop te zijn…. beetje ziekelijk he…..:(

  3. Gisteren is er toevallig bij ons in de cattery een kitten geboren (Brits Korthaar) met 2 misvormde ogen waargeen ooglid overheen zat maar wel een blauwe waas. De ogen stonden als het ware buiten de kassen. Ook de achterpoten waren misvormd. Er zijn een paar foto's van gemaakt voor de SERIEUS geintereseerde.
    De dierenarts die de keizersnede uitvoerde had het bij dit ras ook nog nooit gezien, het kitten haalde wel adem maar er was niets aan te doen dan helaas inlaten slapen.

Comments are closed.