29 Prenatale ontwikkeling

Het gaat wat beter op het moment. Zahra eet weer wat uit zichzelf en dat is een hele opluchting. Wel kan ik merken dat ze het zat is. Ze slaapt veel en is zeer lichtgeraakt.

Ishoe vindt haar anders ruiken dus die zit constant met zijn snufferd onder haar staart. Zahra heeft daar zo genoeg van dat ze niets meer van hem moet hebben. Zodra hij ook maar in haar buurt komt, begint ze al te grommen. Ishoe ziet dat dan weer als een uitdaging om haar eens even te grazen te nemen. Het vechten is mij te heftig op het moment en ik haal ze dan ook vaak uit elkaar. Normaal gezien zou ik niet ingrijpen. Ze zijn beiden prima in staat hun mannetje (of vrouwtje) te staan, maar op deze dagen delft Zahra te vaak het onderspit en wordt ze grommend en wel, met geweld van de stoel getrokken.

Je kunt nu ook af en toe de kittens zien bewegen onder haar vel.

Voor wie het leuk vindt, hier vind je een Engelstalige pdf met de prenatale ontwikkeling van kittens. Uitleg en foto’s van week tot week. Niet echt makkelijke kost om even snel door te lezen maar wel interessant voor sommigen misschien.

Met dag 44 meet het embryo 59-94 mm en er komen haartjes. De foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje.

Stage 20 (Periodus fetalis definitiva): 44-48 days, 59-94 mm

Beside further enlargement the hairs of the integumentum commune are now free. They give the embryo a smooth and velvety appearance. The tongue is exposed through its elongation (Fig. 20). Literature descriptions include: 70-80 mm (Ackermann, 1967), 45 days, 7 cm, testicle differentiation (Sainmont, 1906), 81-100 mm and 21.9-34.5 g, fine body hair, pigmented nose, claws (Evans and Sack, 1973; Tiedemann and Ooyen, 1978) 90 mm (Windle and Griffin, 1931), last erythroblasts in the blood (Rüsse and Sinowatz, 1991), end of the yolk sac period of haematopoiesis and the begin of it in the liver and the bone marrow (Ooyen, 1977), Jacobson’s organ developed, nasopalatal duct still closed (Wöhrmann-Repenning, 1989b), with 48 days Descemet’s membrane is distinct, the ciliary processes are increasing in number (Bernis and Wyman, 1980) primordium of the anal sac (Schwarz, 1987), 85 mm (Schnorr, 1989), cell differentiation in the hypophysis (Brahms, 1932), tactile hairs on upper lips and eyebrow, nipples ventral in their definitive position, limbs turned and claw keratinized (Günther, 1994), primary hairs free, secondary hairs in differentiation, group orientation of hairs distinct (Baker, 1974), labial gland in development (Künzel and Knospe, 1986), sulcus and fissure rhinalis, lobus piriformis and fissura sylvii are formed (Martin, 1895), 9.3 cm, mammary gland with nipples, hairs of the skin, sweat gland differentiation (Gisler, 1922), at the cranium in 94.1-95.5 mm (about 46 days), all desmocranial bones are well formed, beginning of the formation of the tentorium, basal beside cartilaginous parts also secondary bone at the basioccipitale, capsula otica and sphenoid, endotympanicum and Reichert’s cartilage are still cartilaginous, while Meckel’s cartilage and middle ear ossicles start ossification. The orbitotemporal region is elongated (Timm, 1987a, b, c, d).

4 thoughts on “29 Prenatale ontwikkeling

 1. Ik moest gelijk denken aan Jessie toen ik die foto's zag van die ongeboren kittens, heb het bestand niet gelezen hoor, mij te ingewikkeld 😉
  Zielig eigenlijk.. 5 kittens die geen kans hebben gehad op leven omdat Jessie het anders niet overleefd had.
  Ik hoop dat het gauw opschiet voor Zahra, en voor jou want het lijkt me niet prettig om steeds vechtende katten uit elkaar te moeten halen die normaal zo goed zijn met elkaar 😕
  Gelukkig eet ze iig wel weer beter, mooie Zahra.

 2. Ja dat was ook reuzetriest voor je. Maar nogmaals, een juiste keuze is niet altijd de makkelijkste keuze!

 3. Ach ik vind het triester voor Jessie omdat zij al zo'n slechte start had gehad.
  Gelukkig is die ellende voorbij 😉
  Ik kom echt gauw kijken! Wil niet weer dat het zolang duurt dat er weer niks van komt 😕
  Grote tijgers bewonderen en jou een keer ontmoeten lijkt me harstikke leuk 😉

 4. Hey Ilo, wat leuk dat we Zahra 's tweede nestje hier kunnen volgen. Ik begon je bengaaltjes wel te missen hoor op de site! Veel succes en ik kom zeker regelmatig een kijkje nemen,
  groetjes,
  Freija

Comments are closed.