214 Zahra, onze trots

Met alle aandacht die de laatste maanden naar Ishoe en Pebbles is gegaan, zou je bijna vergeten dat wij nog een bengaal in huis hebben. En wat voor één!

Zahra, Lopend Vuur Zinniz, met de oudste rechten en haar geweldige karakter. We hebben in de loop van de tijd verschillende bengalen in huis gehad, maar niet 1 kon of kan aan haar tippen. Dit is nu eens een kat waarvan wij beiden zeggen: wat er ook gebeurt, zij blijft. Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken, maar het moet heel gek lopen wanneer wij niet alle plannen omgooien alleen voor haar.

We hebben nog nooit over een andere kat de verhalen gehoord die wij met haar meemaken. Een kat die mij voor de volle 100% vertrouwt. Die mij verdedigt met lijf en leden. Die dingen van mij toelaat die ze van niemand anders, zelfs Tim of Jem, ooit zal accepteren. Die zo één is als zij met ons. De buurvrouw die in onze vakanties voor de katten zorgt, vindt haar een chagrijnig krengetje. En die indruk geeft ze anderen, wanneer wij er niet voor haar zijn. Ze lijkt gerust de volledige vakantietijd ontzettend boos. Ze lijkt gerust de volledige vakantietijd niet benaderbaar. Niet omdat ze vals is. Niet omdat ze daadwerkelijk een chagrijnig krengetje is. Omdat ze ons mist. Omdat ze zich verlaten voelt. Omdat ze ontroostbaar is. Omdat ze te intelligent is om anderen in haar buurt te dulden.

Wanneer ik verdrietig ben, kruipt ze bij wijze van spreken in me om me te troosten. Wanneer er ergens in huis iets aan de hand is, komt ze 1 van ons halen. En ze laat zich dan echt niet wegsturen. Ze kan met ons communiceren zoals zij alleen kan. Lukt het niet op de ene manier, dan verzint ze een andere. Ze blijft volharden totdat ze voor elkaar heeft gekregen wat ze in haar koppie heeft. Totdat we eindelijk begrijpen wat ze duidelijk wil maken. Totdat wij de juiste actie hebben ondernomen. Dat Jem bij het avondeten mist. Dat Tim over 5 minuten thuiskomt. Toen ik een aantal jaren geleden zonder enige vermoedens, onverwacht zwanger was, wist zij het eerder dan ik. En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen.

Ze heeft ons in de loop van de jaren geleerd haar serieus te nemen. Wanneer zij iets aangeeft, is het gewoon zo. We kunnen hoog en laag springen, we kunnen het allemaal via logisch beredeneren niet willen geloven. Wat zij aangeeft, blijkt altijd uit te komen en de enige realiteit te zijn. Hoe onlogisch en hoe onverwacht ook.

Wat een bijzondere kat! Wat een geluk dat wij haar mochten kopen toen. Wat een fantastische ervaring dat wij dit mogen meemaken. We willen het voor geen goud gemist hebben.

One thought on “214 Zahra, onze trots

Comments are closed.