134 Aandacht

Bengalen die zich vervelen gaan, zoals het woord al zegt, vervelend doen. Vooral Zahra heeft hier een handje van. Sinds haar sterilisatie, hunkert ze nog meer naar aandacht. Aandacht heb je in alle soorten en maten. Positief en negatief. Diverse ervaringsdeskundigen leren mij dat negatieve aandacht ook aandacht is. Voor een kat maakt het blijkbaar niets uit. Wanneer een actie beloond wordt met aandacht zal de kat dit herhalen. Maar wat moet ik dan? Een voorbeeld van negatieve aandachttrekkerij:

Er zijn een aantal plekken die verboden terrein zijn en dat weet ze heel erg goed. Maar als je je verveelt dan trek je je daar niets van aan. Dus spring je op de tv en gooi je daarbij en passant de vaas met nepbloemen, de DVD’s en het draadloze TV Link kastje eraf. Op zich geen wereldramp, de vaas is al vastgeplakt aan de tv zodat die tenminste blijft hangen i.p.v. op de grond te tetteren, de DVD’s kunnen de val wel hebben. Ware het niet dat dat gare tv kastje zo ondeugdelijk in elkaar zit dat het bij elke beweging telkens zijn geheugen kwijt is, of dat de scartkabels geen goed contact meer maken. Tv kijken wordt hierdoor een frustrerende zoektocht naar wat er nu weer mis is.

Maakt Zahra aanstalten om op de tv te gaan springen dan is een waarschuwend “Zahraaaaaa!” voorlopig voldoende. Zit ze er al op dan rest mij niets anders dan haar er persoonlijk van af te plukken.

Negeer ik haar met het idee om haar actie niet met (negatieve) aandacht te belonen, dan heb ik daarna de frustratie dat geen tv in huis het meer doet en kan ik weer liggend op de grond overal achter kruipen om snoeren na te lopen of erger, de ongelooflijk gebruikersonvriendelijke gebruiksaanwijzing van het tv kastje erbij te pakken en alles weer opnieuw in te stellen. Geloof me, tegen de tijd dat daar eindelijk klaar mee bent, dan is de lust in tv kijken je echt wel vergaan. Nog afgezien van het feit dat datgene waar je naar wilde kijken waarschijnlijk ook al lang weer afgelopen is.

Rond deze tijd van het jaar hebben we er nog een voorbeeld bij: de kerstboom. Een paar jaar geleden hebben we besloten om voor nep te gaan en om dan gelijk ook maar voor ontzettend kitsch te gaan. Als je ergens voor kiest, dan moet je het ook goed doen. Maar ook een kitsch nepkerstboom kan omvallen. Ook uit een kitsch nepkerstboom kun je kitsche onbreekbare versieringen meppen en ermee aan de haal gaan. Beloon ik Zahra niet met (negatieve) aandacht, dan houd ik geen boom meer over. Het is hier elk jaar weer een strijd. Jem wil de boom het liefst zo snel mogelijk na sinterklaas optuigen, ik wil het zo lang mogelijk uitstellen want tegen de tijd dat het dan eindelijk Kerstmis is, ben ik het al weer helemaal zat.

Bengalen mogen zich dan regelmatig vervelen, wij daarentegen krijgen met bengalen in huis niet eens de mogelijkheid om ons ooit te vervelen. Zij zorgen voor aandachttrekkerij zodat wij die weer kunnen belonen, negatief of positief opdat wij ons niet vervelen en zij hun eigen verveling oplossen. En zo is het cirkeltje weer rond.