45 Kennismaking

Ik moet behoorlijk wat denkbeelden bijstellen. Had ik eerst nog het beeld van een makkelijk bevalling, een heerlijk friemelend nest van veel kittenpootjes, een tijdje daarna een complete gebroederlijke familie met Ishoe als pleegoom en Zahra die daar dankbaar gebruik van maakte…. Alles kan overboord. De bevalling was alles behalve gemakkelijk, het friemelende nest friemelt wel maar is qua pootjes blijven steken op 4. En Ishoe als goedmoedige pleegoom?
De eerste kennismaking tussen Ishoe en Friemelienke verliep op zijn zachts gezegd niet voorbeeldig. Misschien was het nog te vroeg, misschien snapte Ishoe het niet. In ieder geval, hij gromde toen hij een piepje hoorde, Zahra reageerde daarop door hem aan te vallen. Gelukkig joeg ze hem de gang in en kon ik de kittenkamerdeur snel achter me dicht trekken. Ik ben er tussen gesprongen en heb ze, met gevaar voor eigen huid en haar, uit elkaar getrokken. Zahra was in staat Ishoe te verscheuren. Achteraf wel logisch. Zahra heeft nu eenmaal haar eigen aparte temperament.
Zo doen we het dus niet meer. Voorlopig blijven Zahra en kleintje in de kittenkamer met de deur dicht. Ik moet er niet aan denken dat Ishoe Friemelienke voor een muis of iets dergelijks aanziet. Ik blijf netjes elke paar uur een verse warme kruik aandragen en de verwarming blijft dag en nacht aan. Zahra ligt nl. nog wel eens ergens anders met 1 wakend oog en oor op een slapend friemelend Friemelienke die dan lekker op de kruik gaat liggen.
Gisteren ging de hernieuwde kennismaking tussen Zahra en Ishoe samen in de badkamer beiden drinkend uit de kraan, veel beter. De kittenkamer was dicht en wij stonden beiden klaar om in te grijpen. Maar er werden wat lieve begroetingen aan elkaar uitgedeeld en het spetterende water was een goede gebroederlijke dorstlesser.
Binnenkort zullen we heel voorzichtig, met Friemelienke in een dichte bench, Ishoe opnieuw met haar confronteren. Wanneer? Dat weet ik nog niet. Waarschijnlijk pas een aantal dagen nadat ik denk dat het wel al kan. We moeten voorzichtig zijn, heel voorzichtig..

4 thoughts on “45 Kennismaking

  1. In het algemeen geldt de regel (tenminste hier dan) dat je kittens niet met andere katten zou moeten introduceren zolang ze nog bij moeders drinken. Zodra ze op zichzelf eten wordt Zahra's bescherm instinct waarschijnlijk wat minder, en is de kitten sterk genoeg om van Ishoe weg te rennen als dat nodig is. Ik denk dat een kitten op dit moment een bedreiging is voor Ishoe, en dat Ishoe een bedreiging is voor Zahra als het om haar kitten gaat. Als het gaat forceren kan dat stress veroorzaken wat de gezondheid van een kitten niet ten goede komt. Ik zou er nog lekker een paar weken mee wachten, het komt vanzelf wel:)

  2. Daar zit absoluut wat in. Wat ik op dit moment graag voor elkaar wil krijgen dat Ishoe het voor hem bedreigende kitten onder onze begeleiding voorzichtig leert kennen. Hij probeert al vaak de kittenkamer binnen te dringen omdat daar het grote onbekende ligt te piepen. Daarnaast zou het heel erg mooi zijn als hij op den duur de taak van het leerproces door missende nestgenootjes enigszins kan opvangen. Socialisatie is bij bengalen zo ontzettend belangrijk. Niet alleen socialisatie t.o.v. mensen en huiselijke dingen, maar ook t.o.v. katten onderling.
    We gaan er eens heel goed over na denken en alles met beleid proberen.

  3. Ja daar heb je ook wel weer gelijk in. Katten wennen niet snel aan elkaar, dat kan soms maanden duren. In het geval van mijn 2 katten….die zijn na 5 jaar nog niet echt gek op elkaar maar we zijn zover dat ze elkaar tolereren. De geur van Felice leert Ishoe sowieso al kennen want dat ruiken ze van enorme afstand. Een bench is dan inderdaad een goede oplossing, zolang het geen stress veroorzaakt. Ik heb hier momenteel een 8 weken oude Maine Coon kitten in huis. Je moet Hailey eens zien, die staat te blazen als een idioot en zich als een achterlijke aan te stellen tegenover zo'n piepklein beestje. Helaas is alles wat vreemd is het blazen waard, in het geval van honden duurt het soms minder dan een minuut, katten is een heel ander verhaal. Hoe het ook moge gaan, succes met de introductie!

  4. Dat klopt helemaal, mn zus had een moeder met 2 kittens uit het asiel gehaald die zoogden nog bij moeders.
    De andere 2 hoefden maar naar ze te kijken en ze ging al achter ze aan, totdat de kleintjes zelfstandiger werden en niet meer bij haar dronken ging het steeds beter.
    Een bench is wel een goed idee, zo kunnen ze langzaam aan elkaar wennen.

Comments are closed.