377 Voerpuzzels

Met het oog op de komende castraties, het waarschijnlijk minder actief gaan worden en het andere eetpatroon: Voerpuzzels.
Alle 3 de dames zijn in april jarig, dus een mooie gelegenheid en excuus.
Voerpuzzels voldoen aan de natuurlijke behoefte van een kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging. Bevrediging van het jacht- en speelinstinct en gelijktijdig langzamer eten voor een gezonde spijsvertering – ook ideaal voor gewichtsregulering.

Hier aangeleerd met een zak overheerlijke kittenbrokjes die ze veel lekkerder vinden dan hun eigen gewone brokjes. Het is even volhouden en niet toegeven om toch de gewone etensbakjes maar weer neer te zetten.

Dag 1 de eerste indruk van de dames (geen echte honger): “Wat is dit nu weer voor stoms? Geef me dan maar dat bakje met brokjes van gisteren waar ik normaal gezien met een ruime boog omheen loop. Ook al ruikt het naar overheerlijke kittenbrokjes, dit is zo stom! Sjonge! Is het nog te laat om een ander thuis te zoeken?”
Dag 2 waren de dames behoorlijk obstinaat. Geen gewone voerbakjes meer overdag.
Dag 3 begonnen ze er de lol van in te zien.

Er wordt hier in ieder geval niet meer geschrokt en tot nu toe dus ook niet meer gekotst. Alleen het natvoer en BARF-rauw ‘s avonds wordt nog in gewone bakjes gegeven.

M.i. niet geschikt als enige voerplek voor niet-geholpen katten die geen grammetje vet te veel hebben, niet voor zieke katten, niet voor zwangere of zogende katten en niet voor katten in de groei.

null
Stimulo Voerbak + intelligentiespeelgoed
Verkrijgbaar via Zoo+
Moeilijkheidsgraad * ****

De makkelijkste puzzel. Hoe hoger de pijpjes hoe lastiger het is de brokjes eruit te vissen, maar geen problemen hier. Tussen de pijpjes op het onregelmatige oppervlak kunnen ze alsnog de brokjes niet goed met de bek pakken. Ook daar moeten ze de brokjes met het pootje verschuiven of oppakken.


null
Catit Design Senses Voer Labyrint
Verkrijgbaar via Zoo+
Moeilijkheidsgraad ** ***

Brokjes moeten een aantal verdiepingen naar beneden vallen om gegeten te kunnen worden. Middelste schijf is in 3 moeilijkheidsstanden te zetten.

In de grote opening heb ik een plastic bakje geplaatst. De opening is zo groot dat ze er met hun kop in kunnen en de puzzel dan alsnog als gewone voerbak zien.


null
Cat Activity Turn Around
Verkrijgbaar via Zoo+
Moeilijkheidsgraad **** *

De bedoeling is dat de katjes de containers draaien. Dan valt er eten uit. Twee soorten deksels.

Het aanleren is in fases gegaan hier. De veren en het rietje staan er nu nog in. Voordat ik deze erin zette, snapte niemand wat de bedoeling was. Nu willen ze de veren of het rietje pakken en krijgen ze door dat wanneer de containers draaien, er eten uit komt. Eerst met veren en rietje zonder deksels m.a.g dat de gehele container in 1x geleegd werd bij het draaien. Nu met deksels. Brokjes die tussen de spijltjes vallen, zullen ze eerst met hun pootjes moeten verschuiven of pakken voordat ze ze kunnen opeten.

Vooralsnog is het alleen Pixie die het doorheeft. Zodra zij brokjes eruit laat kieperen, komen de andere 2 aangerend om toch vooral ook mee te kunnen eten. Omdat deze nog erg lastig is, is dit de enige puzzel waar nu nog kittenbrokjes in zitten.


Edit een paar maanden later: Omdat Flash geen makkelijke eter is en absoluut niet food-motivated, had zij echt geen zin om het aan te leren. Wanneer de anderen moeite deden voor hun brokjes, wilde ze wel een hapje mee-eten. Het gevolg? Ruzie! De puzzels zijn allemaal verkocht en de gewone bakjes staan er weer.